MENIU

După valul de disponibilizări volumul de muncă a crescut pentru angajaţi

Foto: RTV

Au scăpat de concediere, dar totuşi nu se pot considera norocoşi! Şi asta pentru că muncesc de două ori mai mult. Vorbim despre românii care au scăpat de valul disponibilizărilor, dar care acum stau ore întregi peste program şi vin chiar şi în weekend la muncă. Patronii care profită de situaţia de criza pot fi traşi la raspundere daca nu le plătesc angajaţilor orele muncite suplimentar.

La nici o lună de la primele valuri de disponibilizări, angajaţii care au reuşit să-şi păstreze joburile s-au trezit că nu mai fac faţă.

Oamenii se plâng, dar numai ca să-şi mai îndulcească amarul. N-ar îndrăzni să se revolte. Asta chiar dacă legea îi obligă pe patroni să le platească angajaţilor orice oră lucrată peste program.

"Cei care rămân practic preiau din atribuţiile celor care au plecat fără să fie plătiţi suplimentar şi acesta este un compromis acceptat de ambele părţi", a declarat Gheorghe Butunoiu, specialist resurse umane.

Medicii îi avertizează însă pe oameni să nu exagereze cu orele suplimentare.

"Manifestări de stres, care se manifestă în plan fiziologic, psihologic, comportamental, relaţional, emoţional, endocrin. Sunt probleme legate de fragilizarea neuropsihică legate de numărul tot mai mare de nevroze şi depresii", a afirmat Gabriel Popescu, psiholog.

Suprasolicitarea la serviciu, spun medicii, poate afecta considerabil calitatea muncii dar şi viaţa personală.
Mai multe articole despre:
salariu patroni angajaţi muncă disponibilizări ore