MENIU

După mai bine de 200 de ani, cercetătorii au descoperit că Mozart a murit în urma unei infecţii severe la gât

Foto: dartmouth.edu

Misterioasa moarte a lui Wolfgang Amadeus Mozart la vârsta de 35 de ani beneficiază de o nouă teorie, conform căreia compozitorul ar fi contractat o infecţie bacteriană la gât, care i-a provocat în cele din urmă decesul, după ce au fost vehiculate ipoteze ca otrăvirea ori febra.

Revista americană de medicină "Annals of Internal Medicine" publică un articol care reia tema morţii subite a lui Mozart, care a fost înregistrată în epocă ca fiind cauzată de "o severă febră", fără să se facă vreo autopsie. Rămăşiţele acestuia au fost dispersate şapte ani mai târziu, făcând imposibilă orice analiză ulterioară.

Autorii anchetei, Richard Zegers, Andreas Weigl şi Andrew Steptoe, îşi fundamentează concluziile pe compararea unor relatări istorice despre boala compozitorului, care vorbesc despre febră, durere de spate şi eczeme. Ei au analizat 5000 de cazuri înregistrate în perioada 1791-1793, descoperind că edemul era cea de-a treia cauză a mortalităţii, după tuberculoză şi malnutriţie.

Trupul lui Mozart era atât de umflat în ziua morţii, încât nu a putu fi întors în pat. În decembrie 1791, luna în care a murit, cercetătorii au descoperit că edemul îi afecta pe bărbaţii de vârsta compozitorului.
Mai multe articole despre:
moarte infecţie Mozart