MENIU

După ce s-au certat pentru gaze, ucrainenii şi ruşii se ceartă din cauza a 20 de cămile

Foto: centerblog.net

Mai multe cămile care trebuie transportate în Bulgaria sunt blocate în frig de peste o săptămână, oficial din motive sanitare, la frontiera dintre Rusia şi Ucraina, o nouă neînţelegere între cele două state după criza gazului din luna ianuarie, transmite AFP

Cele 20 de animale sunt reţinute într-un no man's land, la Matveiev Kurgan, iar una dintre ele a murit, probabil din cauză că a stat prea mult timp închisă în camionul care le transporta, potrivit presei ruse, care acordă o mare atenţie acestui subiect.

Cumpărate din Kalmukia, o regiune rusă situată la nord de Marea Caspică, animalelor le-a fost refuzat accesul pe teritoriul ucrainean la 31 ianuarie, de teamă că sunt infectate cu "pesta porcină africană", au explicat la Kiev serviciile medicale veterinare. Cămilele sunt "potenţiali purtători" ai virusului acestei boli, care face ravagii în prezent în Rusia, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciilor, Anatoli Osadcii.

Sâmbătă, Kirsan Iliumjinov, liderul republicii Kalmukia unde majoritatea populaţiei este budistă, a luat atitudine pentru a rezolva problema. "Cămila este un simbol al Kalmukiei, unul dintre cele mai venerate animale ale republicii. Conducerea Kalmukiei deplânge moartea uneia dintre ele şi este pregătită să contribuie pentru a rezolva această problemă", a declarat Buiancea Galzanov, un purtător de cuvânt a lui Iliumjinov, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

La rândul lor, vameşii ruşi au afirmat că animalele, care ar urma să fie folosite la circ, au făcut obiectul unei inspecţii şi că nu reprezintă niciun pericol pentru sănătatea publică. Astfel, ei au lăsat cămilele sâmbătă să se plimbe prin zăpadă în faţa camerelor postului de televiziune rus NTV.
Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina gaz diferend cămile