MENIU

După 20 de ani: Timişorenii îşi amintesc că au strigat \"Jos Ceauşescu\"

După 20 de ani

16 decembrie 1989. Timişorenii ieşiţi în stradă au început să strige pentru prima dată \"Jos Ceauşescu\" şi tot atunci tinerii au oprit, în Piaţa Maria, două tramvaie. Convoiul de oameni a pornit înspre Piaţa Operei, scandând o serie de lozinci anticomuniste. Revoluţia începuse atunci. Acum, la 20 de ani de la acel moment, în Timişoara au loc manifestări de aducere aminte şi de comemorare a eroilor.

Miercuri, Consiliul Local s-a întrunit într-o şedinţă festivă dedicată comemorării a 20 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989. Asociaţia ALTAR a oferit diplome mai multor personalităţi care i-au ajutat pe revoluţionari să organizeze evenimentele de astăzi.

\"Ne-am străduit la Consiliul Local şi la Primărie să organizăm această şedinţă, ca un omagiu adus acestor oameni care fie că şi-au sacrificat viaţa, fie şi-au sacrificat sănătatea, au fost arestaţi, şi care însoţiţi si de alte zeci de mii de timişoreni au adus libertatea în ţară\", a declarat Gheorghe Ciuhandu, primarul Timişoarei

Pe de altă parte, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu şi-a lansat la Timişoara primul volum al cărţii \"Păcatul originar, sacrificiul fondator - Revoluţia din \'89 aşa cum a fost\".

\"A fost o Revoluţie adevărată, prin toate elementele ei. La Timişoara, de la început până la sfârşit s-au parcurs toate etapele unei revoluţii\", a spus Constantinescu despre evenimentele de acum 20 de ani.


Evenimentele dedicate Revoluţiei din decembrie 1989 vor continua, la Timişoara, până în 21 decembrie.