MENIU

După 11 ianuarie ar putea izbucni un nou război al gazului între Rusia şi Ucraina

Gazprom ameninţă din nou Ucraina cu sistarea furnizării de gaze.

Preşedintele monopolului rus Gazprom, Aleksei Miller, a anunţat vineri că Ucraina şi-a redus de la mijlocul lunii decembrie volumele de gaz achiziţionate din Rusia, din cauza dificultăţilor foarte serioase pe care Kievul le are în a-şi plăti importurile.

O nouă criză a gazului între Rusia şi Ucraina ar putea izbucni după 11 ianuarie, data-limită pe care Gazprom a fixat-o Kievului pentru a-şi plăti factura restantă pe luna decembrie. În Ucraina vor avea loc alegeri prezidenţiale pe 17 ianuarie.

Ucraina are \"probleme foarte serioase cu plata livrărilor de gaz pentru decembrie\", a afirmat Miller într-o declaraţie făcută la postul de televiziune Vesti, arată NewsIn. Gazprom consideră \"foarte serioasă situaţia cu privire la plata pentru livrările din decembrie\", a subliniat Miller.

Purtătorul de cuvânt al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat pentru AFP că, în opinia sa, Ucraina, aflată în dificultate financiară, nu a reuşit să-şi plătească factura de gaz pe decembrie pentru că nu a obţinut de la Fondul Monetar Internaţional deblocarea unei noi tranşe din împrumut. Ucraina ar fi trebuit să primească de la FMI 3,8 miliarde de dolari.

Întrebat ce se va întâmpla dacă Ucraina nu îşi achită factura până la data limită de 11 ianuarie, purtătorul de cuvânt a avertizat că Gazprom va acţiona \"conform prevederilor contractului\", o formulă utilizată anterior de companie atunci când întrerupea livrările de gaz către Ucraina. \"La ora actuală, nu sunt motive obiective pentru a izbucni o nouă criză\", a adăugat totuşi Kuprianov.

Premierul rus Vladimir Putin a avertizat în repetate rânduri că Rusia va întrerupe livrările de gaz către Ucraina, în cazul neplăţii facturilor.

Schimbul de replici ruso-ucrainene pe tema gazelor sunt urmărite atent de europeni, care, la începutul anului 2009 au avut de suferit aproape două săptămâni de pe urma întreruperii livărilor ruse de gaz în plină iarnă, din cauza unui diferend legat de plata facturilor şi de preţul gazului intervenit între Kiev şi Moscova. UE primeşte din Rusia 25% din necesarul de gaz, iar 80% din aceste livrări trec prin Ucraina, care este ţară de tranzit.

La 24 noiembrie, compania ucraineană Naftogaz şi monopolul rus Gazprom au încheiat un acord prin care Kievului i se permite să achiziţioneze în 2010 mai puţin gaz decât era prevăzut în contract, ceea ce a îndepărtat pentru moment spectrul unui nou conflict între cele două ţări vecine.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Gazprom gaze Vladimir Putin