MENIU

Dumitru Prunariu va prelua Preşedinţia Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic

FOTO: NewsIn

Dumitru Prunariu, candidatul României, a fost ales pentru postul de Preşedinte al Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (COPUOS), pentru mandatul 2010 - 2011.

Desemnarea lui Dumitru Prunariu pentru Preşedinţia COPUOS a avut loc în cadrul unui proces de selecţie care s-a finalizat la 4 martie, la Viena, în Grupul Est-European de la nivelul ONU.

Pentru postul menţionat au mai concurat candidaţi din Cehia, Ucraina şi Ungaria, alegerile desfăşurându-se în mai multe etape.

Campania pentru candidatul român a fost susţinută de către Ministerul Afacerilor Externe şi de reprezentanţele diplomatice ale României care îşi au reşedinţa sau sunt acreditate în statele membre ale Grupului Est-European.
 
Dumitru Prunariu deţine în prezent, de asemenea, postul de Preşedinte al Consiliului Ştiinţific din cadrul Agenţiei Spaţiale Române.
 
Comitetul ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic a fost creat de către Adunarea Generală a ONU în 1959 şi are ca mandat revizuirea cooperării internaţionale în domeniul utilizării paşnice a spaţiului extra-atmosferic, avizarea programelor în domeniu în vederea includerii acestora sub auspiciile ONU, încurajarea cercetării şi diseminării informaţiei privind aspectelor extra-atmosferice, precum şi analizarea problemelor juridice provenind din explorarea spaţiului extra-atmosferic. 
Mai multe articole despre:
ONU Dumitru Prunariu