Duminică a fost Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice
Ziua Internaţională a Grădinilor Zoologice nu le-a adus mari bucurii animalelor care trăiesc în captivitate în România.
La Turda, în singura grădină zoologică din judeţul Cluj, n-a fost niciun fel de sărbătoare. Puţinii vizitatori au plătit 4 lei intrarea şi au plecat acasă dezamăgiţi de starea în care trăiesc animalele aici.
Parcul zoo de la Turda a fost deschis în 1953, iar ultimele investiţii aici au fost făcute în urmă cu mai bine de 20 de ani. Conducerea grădinii spune că are un proiect pentru aducerea spaţiului la standarde europene, însă acesta depinde de o finanţare guvernamentală de 3 milioane de lei.
Leul Leo, de exemplu, are deja 10 ani după gratii şi este gazda care o duce cel mai rău aici. Împarte cuşca cu încă o felină, într-un ţarc de nici 30 de metri pătraţi.Şi asta în condiţiile în care Uniunea Europeană impune un spaţiu de 50 de ori mai mare.
Un program demarat anul trecut prevede închiderea a 18 grădini zoologice care nu respectă normele europene. Până în decembrie 2010, doar 14 astfel de locaţii vor mai funcţiona, după ce vor fi modernizate.
Cele mai multe parcuri zoologice nu respectă normele europene, iar animalele trăiesc în aceleaşi condiţii ca în anii '70. Animalele care trăiesc în captivitate în grădinile zoologice din România stau în cuşti mici şi neîngrijite.