MENIU

Duke Nukem Forever - Păcăleală sau cea mai mare campanie de PR din istoria gaming-ului

FOTO: REALITATEA.NET

Duke Nukem Forever este un joc anunţat în 1997 care a ajuns de-a lungul anilor a fi privit ca o păcăleală. Lui Duke i-a fost schimbat engine-ul de nenumărate ori şi nu a avut niciodată o dată de lansare, 3D Realms fiind responsabili de una dintre cele mai interesante formulări din istoria gaming-ului: „When it's done”. Mai mulţi fani au pus totuşi câteva declaraţii şi descoperiri cap la cap şi consideră că închiderea lui 3D Realms nu este decât o manevră publicitară.

În urmă cu o săptamână, un fost angajat 3D Realms a făcut publică o poveste interesantă despre o conspiraţie între 3D Realms şi Epic (creatorii motoarelor grafice şi jocurilor Unreal) de a face din Duke Nukem Forever jocul cu cea mai lungă perioadă de producţie, 3D Realms urmând să fie de fapt companie care se ocupa cu beta-testing pentru toate engine-urile Unreal. Autorul a revenit spunând că a fost de fapt o glumă făcută cu aprobarea tuturor celor menţionaţi. Cu câteva excepţii, povestea fost prea bine spusă, o parte din comunitate crezând că istorisirea fostului angajat 3D Realms are totuşi şi un sâmbure de adevăr.

Orice conspiraţie are nevoie de un foc care să o întreţină. Cu o zi înainte ca anunţul închiderii studioului să fie făcut public, cineva a înregistrat savedukenukem.com. Un redactor de la reddit.com a descoperit că site-ul respectiv a fost înregistrat de pe un proxy anonim.

Şi ca povestea să fie completă, Take Two, distribuitorul cu drepturi exclusive de publicare pentru Duke Nukem a refuzat o ofertă de 30 de milioane de dolari. Site-ul 3D Realms a fost căzut imediat după anunţ, acum însă este online şi are în continuare un post disponibile pentru Level Designer. Ultima picătură este explozia de materiale, imagini şi filme, care au apărut în doar câteva zile pe internet, întâmplător cu doar două săptămâni înainte de E3 Expo de la Los Angeles.

Mai multe articole despre:
Duke Nukem Forever