MENIU

Ducati "Free Duck", vedeta summitului G8 de la Aquila

Foto: RTV
Ducati "Free Duck" seamănă oarecum cu papamobilul şi cu un vehicul de pe terenul de golf

Vedeta inedită a summit-ului G8 din oraşul italian Aquila nu poartă cravată şi nu discută despre problemele lumii. A atras însă toate privirile: cvadri-ciclul ecologic Ducati, vehiculul care a transportat liderii lumii în timpul summitului.

Seamănă oarecum cu papamobilul şi cu un vehicul de pe terenul de golf. Cvadriciclul "Free Duck", adică "Raţa Liberă", a fost văzut în premieră la summit. 50 de astfel de vehicule, atât electrice, cât şi hibrid i-au transportat pe Berlusconi, Obama, Sarkozy sau Angela Merkel.

Cvadriciclurile produse de constructorul italian, cunoscut de altfel pentru motocicletele sale supersport, sunt aproape nepoluante şi, totodată, performante pentru o maşină electrică.

Diferenţele dintre acesta şi alte vehicule sunt dimensiunile mai reduse şi viteza limitată la 45 de km/h.

Versiunea electrică 100% are o autonomie de 50 de km între încărcări, iar cea hibrid peste 250 de km, pentru că bateria electrică se încarcă atunci când e folosit motorul cu combustibil. Marea performanţă ecologică a quadricilului este, însă, faptul că nimic nu se pierde.

Când viaţa acestui vehicul se sfîrşeşte, toate materialele folosite la fabricarea lui pot fi reciclate. Există o companie care poate recicla şi bateriile.

Imediat după sfârşitul summitului G8, primele 100 de cvadricicluri vor fi livrate Poştei italiene, care le va folosi în centrele istorice ale oraşelor din peninsulă. 

Mai multe articole despre:
Ducati maşină electrică