MENIU

Două posturi TV amendate de CNA în ajunul votului

Consiliul Naţional al Audiovizualului şi-a stabilit priorităţile pentru 2010.

Unu TV Piatra Neamţ şi Unu TV Deva au primit amenzi pentru emisiune electorale difuzate sâmbătă. Realitatea TV şi Antena 3 s-au ales şi ele cu scrisori de atenţionare din partea Consiliului pentru mesajele electorale difuzate duminică.

Postul Unu TV Piatra Neamţ a difuzat emisiuni cu conţinut electoral, sâmbătă, dar şi duminică. Postul de televiziune a difuzat un material cu comentarii de natură să influenţete votul. Postul din Piatra Neamţ a fost reclamat la Consiliul Naţional al Adiovizualului de Asociaţia Pro Democraţia.

Potrivit NewsIn, Postul Unu TV Deva a fost sancţionat, deasemenea, cu amendă 5.000 de lei pentru că a difuzat sâmbătă trei ştiri cu activitatea de campanie a candidaţilor. Sâmbătă, potrivit legii electorale, campania electorală a fost interzisă.

CNA a mai trimis duminică scrisori de atenţionare posturilor Realitatea Tv şi Antena 3, în care sesizează neregulile în reflectarea scrutinului de duminică, printre care difuzarea îndemnului electoral al lui Mircea Geonă şi Traian Băsescu, dar şi comentarii cu tentă electorală ale realizatorilor.

Neregulile luate în discuţie duminică vor fi reevaluate în următoarea şedinţă a CNA, miercuri, pentru a se decide dacă sunt sancţionabile cu amendă. Constatările CNA au fost rezultat al autosesizării unora dintre membri, dar şi al sesizărilor trimise la Consiliu de PDL, PSD şi Biroul Electoral Central.

PDL a sesizat CNA că duminică dimineaţă Realitatea TV a difuzat declaraţia de la vot a lui Mircea Geoană, în care acesta a dat un mesaj electoral îndemnând cetăţenii să meargă la vot, spunând \"dacă votaţi cu mine o să-mi facă plăcere\".

O altă plângere adresată CNA se referă la modalitatea de prezentare la Realitatea TV a momentelelor în care au votat Mircea Geoană, Dinu Patriciu şi Ion Iliescu, care au dat mesaje electorale îndemnând cetăţenii să voteze schimbarea.

La Antena 3 au fost prezentate, duminică dimineaţa, momentele în care au votat Traian Băsescu, Emil Boc, Elena Udrea, Crin Antonescu, Ion Iliescu, Mircea Geoană şi Klaus Johannis. După ce au fost prezentate imaginile cu Traian Băsescu la vot, în studioul Antenei 3 moderatorul şi invitaţii au discutat pe marginea acestui subiect şi a faptului că unul dintre membrii biroului secţiei de votare i-ar fi dat indicaţii lui Băsescu.

CNA a primit, duminică, şi o sesizare din partea PSD Bucureşti care reclamă faptul că, la transmiterea imaginilor de la ieşirea de la urne discursul lui Traian Băsescu s-a constituit într-un îndemn adresat alegătorilor să îl voteze.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a mai amendat două posturi locale cu 5.000 de lei pentru abaterile din preziua votului. Televiziunile Unu TV Piatra Neamţ şi Unu TV Deva au fost amendate azi de CN cu 5.000 de lei fiecare, pentru prezentarea, sâmbătă, cu o zi înainte de scrutinul electoral, şi duminică, ziua votului, a unor emisiuni cu conţinut electoral.