MENIU

Dosarul Loteria I a fost repus pe rol, după invocarea unei excepţii de neconstituţionalitate

Foto: NewsIn

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a fixat un nou termen de judecată pentru 10 martie, după invocarea unei excepţii de neconstituţionalitate în dosarul Loteria I, deşi ÎCCJ trebuia să decidă dacă procesul va fi mutat la o altă instanţă, pentru că George Copos nu mai este parlamentar.

Excepţia a fost invocată de avocatul lui George Copos şi se referă la un articol din Codul de procedură penală. Acesta prevede că, atunci când competenţa instanţei este determinată de calitatea inculpatului, instanţa rămâne competentă să judece chiar dacă inculpatul, după săvârşirea infracţiunii, nu mai are acea calitate, în cazurile când fapta are legătură cu atribuţiile de serviciu ale făptuitorului sau s-a dat o hotărâre în primă instanţă.

Pe 10 martie se va discuta daca dosarul va fi trimis la Curtea Constituţională.

Direcţia Naţională Anticorupţie i-a trimis în judecată, pentru evaziune fiscală, pe George Copos - fost vicepremier în cabinetul Călin Popescu Tăriceanu, Roza Gilio Giuzepe - cetăţean român, acţionar la  SC Ana Electronic SA, SC Ana Gup SA şi Ana Pan SA, administrator unic  la SC Rom Tour G.M. IMPEX SRL, şi membru fondator al Fundaţiei "PRORAPID" şi Ioan Stelian Raţiu - administrator la SC Transilvania International.  

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată, pentru complicitate la evaziune: Nicolae Cristea - fost director general şi preşedinte al  Consiliului de Administraţie (CA) în cadrul Companiei Naţionale Loteria Română , în prezent consilier în cadrul CNLR, şi membru fondator al Fundaţiei "PRORAPID", şi Gabriel Rogoveanu - agent imobiliar Euroest Invest SRL.

Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada iulie – decembrie 2004, George Copos şi Giuzepe Gilio Roza, împreună cu Nicolae Cristea şi Gabriel Rogoveanu, s-ar fi sustras de la plata către stat a unor impozite în valoare de peste un milion de euro, adică aproximativ 39,5 miliarde lei vechi.

Ei sunt acuzaţi de procurorii anticorupţie că au ascuns sursa impozabilă din tranzacţia prin care Ana Electronic a vândut 38 de spaţii comerciale către Loteria Română. 
Mai multe articole despre:
DNA proces George Copos ÎCCJ