MENIU

Dosarul "Caltaboşul" va fi trimis la Curtea Constituţională, a decis instanţa supremă

Foto: romanialibera.ro

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis marţi sesizarea CCR, la cererea avocatului fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, pe motiv că un articol din Codul de procedură penală, privind efectuarea interceptărilor şi înregistrărilor, încalcă legea fundamentală.

Prin urmare, judecarea procesului a fost suspendată până la soluţionarea excepţiei de către CCR.

Avocatul fostului ministru al Agriculturii, Ioan Avram Mureşan, a cerut marţi judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) trimiterea dosarului "Caltaboşul" la Curtea Constituţională (CCR), pe motiv că un articol din Codul de procedură penală, privind efectuarea interceptărilor şi înregistrărilor, încalcă legea fundamentală.

Astfel, apărătorul lui Mureşan a invocat faptul că prevederile articolului 91, indice 1 din Cpp, privind condiţiile şi cazurile de interceptare şi înregistrare a convorbirilor sau comunicărilor, ar încălca accesul liber la justiţie, secretul corespondenţei, drepturi şi libertăţi prevăzute de constituţie, dar şi prevederi ale Convenţiei Europene a Drepturilor Omului.

Pe de altă parte, avocatul lui Decebal Traian Remeş şi procurorul au cerut respingerea excepţiei de neconstituţionalitate.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au rămas în pronunţare.

Procurorii anticorupţie i-au trimis în judecată, pe 9 iunie, pe foştii miniştri ai Agriculturii, Decebal Traian Remeş şi Ioan Mureşan - primul, pentru trafic de influenţă, iar cel de-al doilea, pentru complicitate la cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Procesul în care fostul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeş, este acuzat de trafic de influenţă a fost amânat miercuri pentru 16 decembrie, după ce avocatul denunţătorului Gheorghe Ciorbă a cerut timp pentru a pregăti apărarea acestuia.

Totodată, procurorii l-au trimis în instanţă şi pe omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de cumpărare de influenţă, în formă continuată.

Anchetatorii au constatat că în zilele de 13 septembrie 2007 şi 23 septembrie 2007, Remeş, în calitate de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, funcţie deţinută la acea dată, ar fi acceptat şi primit produse alimentare în valoare de 1.500 de lei şi suma de 15.000 euro de la Gheorghe Ciorbă, prin intermediul lui Ioan Mureşan.

Banii şi produsele alimentare au fost primite în scopul favorizării firmei S.C. "Construct Europromt" S.R.L. Certeze, aparţinând fiului omului de afaceri Ciorbă Gheorghe, la câştigarea a două licitaţii publice de atribuire de lucrări de amenajări funciare, prin exercitarea influenţei pe care ministrul o avea asupra funcţionarilor însărcinaţi cu derularea procedurilor de achiziţie publică, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Râmnicu Vâlcea (ITRSV) - structură aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureşan, ministrului Agriculturii Remeş, şi un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câştigarea licitaţiei de la ITRSV Râmnicu Vâlcea.

Procurorii spun că Mureşan a jucat rolul de intermediar, având la bază relaţia de prietenie cu Decebal Traian Remeş, în condiţiile în care cei doi au fost şi colegi în Guvernul României în perioada 1997-2000.