MENIU

Doi români în finala Cupei UEFA! Mircea Lucescu şi Răzvan Raţ merg la Istanbul cu Şahtior!

Foto: www.goal.com
Rezumatul returului semifinalei Şahtior Doneţk - Dinamo Kiev 2-1, din Cupa UEFA

Antrenorul Mircea Lucescu şi fundaşul Răzvan Raţ au ajuns, pentru prima oară în carieră, în finala Cupei UEFA. Cei doi s-au calificat în această fază a competiţiei cu Şahtior Doneţk, echipă care a învins, joi, pe teren propriu, cu scorul de 2-1, pe Dinamo Kiev, marea sa rivală din Ucraina, în manşa secundă a semifinalelor.

După ce în meciul tur a obţinut o remiză, 1-1, la Kiev, Şahtiorul lui Lucescu şi Raţ, titular în partida de joi seară, a dominat clar ostilităţile în prima repriză şi deschis scorul în minutul 17, prin Jadson. În ciuda dominării "minerilor", cu opt minute înainte de pauză Dinamo Kiev ar fi putut egala, însă golul lui Vukojevic, care a împins mingea în plasă după o centrare a lui Aliev, a fost anulat pentru ofsaid, iar Şahtior a intrat în avantaj la vestiare.

La reluare, Dinamo Kiev a reacţionat rapid şi a egalat prin Bangoura (47), care a profitat de o eroare a apărării gazdelor şi a marcat din interiorul careului. După golul celor de la Kiev, ritmul de joc a devenit mai alert. Şahtior a fost formaţia care a părut să insiste mai mult în atac, fapt arătat şi de schimbările făcute de Mircea Lucescu, care l-a introdus pe Gladki în atac în locul lui Luiz Adriano şi pe Willian, mijlocaş ofensiv, în locul mult mai defensivului Gai. Deşi a fost mai activă în ofensivă, Şahtior, cu un Răzvan Raţ foarte prezent în joc, nu a reuşit să mai puncteze şi totul indica faptul că soarta calificării se va decide în prelungiri.

Cel care s-a opus, însă, acestui lucru şi s-a hotărât să tranşeze lucrurile mai devreme a fost brazilianul Ilsinho, care a marcat pentru 2-1 la colţul lung, după o pasă lungă a lui Willian şi după ce a ridiculizat apărarea rivalilor de la Dinamo Kiev.

Meciul a conţinut şi un moment picant spre final, când un spectator a pătruns pe teren, a sprintat spre poarta lui Pyatov şi s-a aruncat în plasă, fiind apoi prins de reprezentanţii forţelor de ordine şi escortat în afara terenului.

Şahtior a ajuns pentru prima oară în istorie în finala Cupei UEFA şi este prima formaţie din Ucraina care ajunge în această fază a competiţiei.

În finala Cupei UEFA, programată pe 20 mai, la Istanbul, Şahtior va întâlni pe Werder Bremen, care a trecut în semifinale de SV Hamburg, după 0-1 în tur şi 3-2 în manşa secundă.

Vezi aici cum s-a desfăşurat partida Şahtior Doneţk - Dinamo Kiev, scor 2-1.