MENIU

Doi muncitori care lucrau la Autostrada Transilvania au murit după ce au căzut de pe un viaduct

Foto: bloombiz

Un muncitor a murit în cursul pe 8 octombrie noaptea pe şantierul Autostrăzii Transilvania, după ce a căzut de la o înălţime de 22 de metri, iar altul a decedat în sala de operaţie, în urma traumatismelor suferite după ce a căzut de la 7 metri.

Primul accident de muncă s-a petrecut la ora 20.32 pe şantierul Autostrăzii Transilvania de pe raza comunei clujene Luna, când un bărbat a căzut de la o înălţime de şapte metri, potrivit directorului Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Cluj, Emilian Roşca. ITM Cluj a demarat o anchetă în ambele cazuri.

"Am demarat o anchetă în cazul celor două accidente de muncă mortale. Un bărbat de 44 de ani, angajat al unei firme subcontractoare a Bechtel a căzut de la o înălţime de şase-şapte metri, de pe un pod, miercuri seara în jurul orei 20.00. El efectua lucrări la rosturile de dilataţie ale podului şi a picat pe fundaţia structurii. În cauză a început cercetarea şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Turda", a afirmat Roşca. "Bărbatul a suferit politraumatisme, a intrat în stop cardio-respirator şi a fost resuscitat, dus la spital, însă a decedat după o oră în sala de operaţie", a afirmat Horea Simu, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Cluj.

Al doilea accident de muncă s-a petrecut pe 9 octombrie, în jurul orei 1.00, iar potrivit medicului coordonator al SMURD Cluj, Nicu Moldovan, bărbatul a decedat pe şantier. "Muncitorul era în stop cardio-respirator când am ajuns, s-au încercat manevre de resuscitare însă fără succes", a precizat Moldovan.

Emilian Roşca a susţinut că bărbatul de 47 de ani a căzut de la o înălţime de 22 de metri. "(...) pe şantierul Bechtel de pe raza localităţii Luna, un muncitor de 47 de ani, a căzut de la 22 de metri înălţime de pe un viaduct, în timp ce monta bordurile pe marginea viaductului. El a decedat pe loc. Încă de la ora 3.00, o echipă a ITM Cluj s-a deplasat la faţa locului. În cauză a deschis o anchetă şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca", a afirmat Roşca.

Preşedintele Sindicatului Transilvania al Angajaţilor Bechtel, Mihai Lup, a afirmat că din punctul de vedere al protecţiei muncii nu au fost probleme pe şantierul autostrăzii niciodată. "Nu înţeleg ce putea să se întâmple, sunt bulversat. Tot ceea ce înseamnă lucru la o înălţime mai mare de 1,8 metri nu se lucrează fără ham. Totodată, există reflectoare puse, pentru munca pe timpul nopţii", a afirmat Lup.

Bogdan Sgârcitu, directorul de comunicare al Bechtel a declarat că firma colaborează cu autorităţile şi a demarat şi o anchetă proprie. "Este o tragedie pe care o regretăm. Am început o anchetă internă şi cooperăm cu autorităţile. Suntem alături de familiile celor doi", a spus Sgârcitu.

Bechtel a susţinut că muncitorii care au decedat au participat la instructaje privind munca la înălţime

Compania americană Bechtel, constructorul Autostrăzii Transilvania, a anunţat,  că cei doi muncitori care au decedat pe şantierul proiectului avea instructaj privind munca la înălţime, la fel ca toţi angajaţii.

Ministrul transporturilor şi infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat că cei doi muncitori care au decedat pe şantierul autostrăzii Transilvania aveau echipamentul de siguranţă, adăugând că sunt aşteptate concluziile preliminare ale anchetei care se află în curs de desfăşurare.

"Eu am luat legătura cu cei de la autostrada Transilvania. Nu ştiu decât că muncitorii aveau echipamentul care îi ţinea agăţaţi. O să avem mai multe elemente tehnice după ce anchetele vor avea primele concluzii. Sper să nu fie legat de precipitarea lucrărilor sub presiunea termenului limită pentru finalizare. Şantierul autostrăzii poate fi dat drept model cu normele de siguranţă, care sunt respectate la maximum", a spus Radu Berceanu.