MENIU

Doi deputaţi se bat pe un loc în Comisia de Coduri, colegii lor discută ubicuitatea parlamentarilor

FOTO: cdep.ro

Deputaţii minorităţilor, Liana Dumitrescu şi Mircea Grosaru, care doresc să facă parte din Comisia specială pentru Codurile juridice, au generat probleme conducerii Parlamentului nevoită să găsească soluţia împărţirii la doi a unui singur loc alocat Grupului din care ei fac parte.

Situaţia a fost creată de solicitarea către Birourile permanente reunite pentru desemnarea deputatului Liana Dumitrescu şi a deputatului Mircea Grosaru, ambii membri ai Grupului minorităţilor naţionale, altele decât cea maghiară, ca membri ai Comisiei comune speciale pe Coduri. Problema este generată de faptul că, potrivit algoritmului, Grupului îi revine un sigur loc, numai că lucrările Comisiei de Coduri se desfăşoară în două subcomisii, una pentru domeniul Civil, alta pentru cel Penal.

Discuţiile pe subiect, purtate în cadrul şedinţei de luni a Birourilor permanente reunite, au fost deschise de Secretarul general al Senatului, Ion Moraru, care a evidenţiat tocmai faptul că Grupul minorităţilor are un singur loc în Comisia specială şi totuşi acesta vine cu două propuneri. La rândul său, preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a adăugat că algoritmul repartizării în comisia respectivă este deja stabilit, neputând fi vorba despre o modificare.

Totuşi, preşedintele Grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian, a pledat pentru propunerea făcută de grup arătând că de trei luni, în cadrul grupului, au loc "discuţii interminabile" pe această temă şi le-a cerut colegilor ajutor pentru găsirea unei căi de compromis.

"(...) pentru a-i împăca pe cei doi, o să-l trimitem pe unul la Codul de procedură civilă, iar pe celălalt la Codul de procedură penală şi o să încheiem, în felul acesta, în mod fericit, o discuţie interminabilă, care este, de trei luni, principala problemă a grupului. Aşa că vă rog să acceptaţi această formulă (...) şi, în felul acesta, ne salvaţi de discuţii interminabile în grup", a afirmat Pambuccian.

"Dacă este un apel atât de patetic la salvarea Grupului parlamentar al minorităţilor...", şi-a exprimat Geoană disponibilitatea pentru a găsi totuşi o soluţie "liniştea" parlamentarilor minorităţilor. "E patetic, domnule preşedinte, asta-i viaţa. Mai sunt şi situaţii din acestea. Cred că toţi avem, în grupurile noastre parlamentare, cel puţin o dată la 4 ani, o situaţie de genul acesta", a recunoscut Pambuccian.

"Vă mulţumesc, domnule preşedinte. Eu vă propun formula ? + ? = 1. Cred că este singura soluţie. Am încercat-o pe aceea cu titular şi supleant şi nu merge. Vă rog, ajutaţi-mă!", a încercat din nou Pambuccian să atragă simpatia colegilor, fără să expliciteze cum "?" din locul care-i revine Grupului poate fi ocupat de câte un coleg de-al său.

Viceliderul grupului PSD+PC, deputatul PSD, Aura Vasile, a explicat membrilor Birourilor că propunerea lui Pambuccian "dă peste cap" structurile negociate până acum. "Domnule preşedinte, nu putem să aprobăm aşa, pentru că fiecare grup parlamentar are o reprezentare şi, în condiţiile în care dăm două locuri Grupului parlamentar al minorităţilor, teoretic, dăm peste cap tot algoritmul. În condiţiile în care PSD+PC avem 4 locuri, Grupul parlamentar al minorităţilor să aibă 2 locuri... Este, totuşi, o singură comisie, deci va trebui să discutăm noi, liderii grupurilor parlamentare şi să venim cu o propunere în şedinţa comună, în momentul în care se va face, dacă va trebui, modificarea hotărârii. Dăm peste cap toată structura algoritmului, acela care a fost hotărât la începutul acestei legislaturi", a afirmat deputatul.

"Ceea ce vă rog eu este să avem tot un loc, dar împărţit în două jumătăţi. Ştiu, este absolut aberant ce vă cer, ştiu că nu are nicio legătură cu practicile şi cutumele noastre, dar salvaţi un biet grup parlamentar pentru mult timp de acum înainte, mergând pe formula ? + ? = 1 (...) Există două feluri de oameni: oameni care vor să fie şi oameni care vor să facă. Nenorocirea este când doi oameni care vor să fie vor să fie în acelaşi loc în acelaşi moment şi asta ţine de problema prezenţei lor formale într-un loc. Aici avem de-a face cu aşa ceva. Atunci, rugămintea mea este să-i considerăm ? + ? = 1 şi să mergem mai departe şi le dau hârtiile alternativ. Oamenii vor să apară pe liste, pe site, pe toate lucrurile acestea. Aici vine chestiunea cu "vor să fie". Dacă mă puteţi ajuta, vă sunt veşnic recunoscător de acum înainte", a spus Pambuccian, explicând motivele pentru care atât Liana Dumitrescu, cât şi Mircea Grosaru vor să facă parte din Comisie.

Problema ubicuităţii parlamentare este o problemă pe care nu ştiu dacă o putem tranşa astăzi. Înţeleg şi rezervele liderilor grupurilor parlamentare, care, în mod evident, doresc să păstreze un anumit echilibru construit prin cutuma şi practica parlamentului. De aceea, formula ? + ? = 1 merge numai în condiţiile în care liderul grupului parlamentar îşi asumă plăcerea de a desemna jumătatea care participă la respectiva şedinţă", a găsit Geoană o variantă.

"Prefer să-mi asum plăcerea aceasta, decât să-mi asum alte plăceri mult mai sofisticate, la care nu ştiu dacă fac faţă", i-a replicat Pambuccian, sugerând că o altă variantă ar mai fi ca, în fiecare lună, să-i numescă pe rând, când pe unul, când pe celălalt dintre cei doi doritori.

Totuşi, discuţia a stârnit o reacţie din partea Aurei Vasile, uşor intrigată de propunerea minorităţilor. "(...) Poate că şi eu vreau să fiu supleant al Robertei sau al dumneavoastră. Poate şi eu vreau pe site. Pentru că şi ambiţiile mele sunt la fel ca ale celor doi colegi. Sunt totuşi patru sute şi ceva de parlamentari. Nu se poate fiecare. Ori respectăm toată lumea aceleaşi condiţii, Regulament, cutume şi angajamente ale grupurilor parlamentare, ori vreau şi eu să fiu supleant al Robertei", a afirmat deputatul social-democrat.

Vicepreşedintele Senatului, democrat-liberalul Anca Boagiu, a făcut şi ea apel la respectarea Regulamentului Parlamentului şi a mai venit cu propunerea ca Biroul Permanent să ia o decizie, în locul grupului minorităţilor. "Dacă în interiorul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale nu veţi reuşi să luaţi o decizie, la rigoare, dacă aveţi nevoie de ajutorul nostru în mod real, putem să decidem noi în locul dumneavoastră, cine este membru prim, cine este supleant şi cu această decizie a Biroului permanent să mergeţi în faţa grupului parlamentar şi să spuneţi că Biroul permanent a fost mai puternic decât dumneavoastră ca voinţă, dar altfel cred că vom continua sine die. Avem un algoritm la care ţinem cu toţii şi dumneavoastră aţi ţinut şi ţineţi întotdeauna. Cred că este corect să ne poziţionăm în interiorul Regulamentului", a încheiat Boagiu.

În final, Geoană a închis discuţia cu propunerea ca, până pe 22 iunie, să se găsească o soluţie de compromis, care să respecte şi Regulamentul, pentru ca plenul comun să poată vota modificările.

Aceasta şi în contextul în care tot luni, pe 22 iunie, ar urma să se voteze şi prelungirea termenului de funcţionare a celor două subcomisii speciale pentru partea de procedură. "Vreau să ţineţi cont de faptul că, în acest moment, nu se ştie cu exactitate când va fi raportul comisiei, este posibil să fie puţin decalat datorită alegerilor din Bulgaria şi nu doresc să interfereze cu procesul electoral din ţara vecină şi prietenă. De aceea, cred că 15 septembrie 2009, început de septembrie, este o dată bună pentru a putea ţine cont şi de preocupările exprimate la Bruxelles cu privire la acest subiect", a afirmat Geoană.