MENIU

Doar vârstnicii care au muncit vor primi pensia minimă garantată

Foto: NewsIn

Pensia minimă garantată nu va ajunge în buzunarele tuturor pensionarilor. Cei care primesc de la stat indemnizaţii pe baza legilor speciale nu se vor bucura de măsura Guvernului.

Persoanele care nu primesc pensia minimă garantată sunt cei care trăiesc doar din indemnizaţii şi care nu au contribuit la sistemul public de pensii, indiferent dacă veniturile acestora sunt de câteva zeci de lei. Este vorba despre cei care au făcut stagiul militar in detaşamentele de muncă şi urmaşii acestora, revoluţionarii, veteranii şi văduvele de război, persoanele persecutate pe motive politice precum şi vârstnicii care beneficiază de un ajutor minim garantat sau de alte ajutoare sociale.

De cealaltă parte, pensionarii care au contribuit la stat şi au pensia mai mică de 300 de lei vor primi de la 1 aprilie pensia minimă garantată. Aici sunt incluşi şi invalizii, agricultorii, urmaşii celor care au lucrat, cei care primesc o pensie anticipată sau care s-au pensionat la limită de vârstă.

Aproape 808.000 de persoane vor beneficia de la 1 aprilie de pensia socială minimă de 300 lei, numărul acestora urmând să urce la 1,08 milioane de la 1 octombrie, când a fost stabilită a doua tranşă de creştere, la 350 lei, a anunţat joi Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS).

Potrivit datelor ministerului, pensia socială minimă garantată va viza, în primă fază, 455.000 de pensionari proveniţi din sistemul public şi 353.000 de pensionari agricultori. Din octombrie, însă, odată cu majorarea pensiei sociale minime la 350 lei, numărul pensionarilor din sistemul public care vor primi bani mai mulţi ar urma să urce la 604.000, iar cel al pensionarilor agicultori la 477.000, potrivit comunicatului afişat de Ministerul Muncii.

Mai multe articole despre:
guvern pensionari pensie ministerul Muncii vârstnici