MENIU

Doar 4% din locuinţele din România sunt declarate ca fiind închiriate. În realitate, rata este de 15-20%

Foto: wikimedia.org

Aproximativ 15-20% dintre unităţile locative la nivel naţional sunt închiriate, însă doar 4% sunt declarate ca fiind închiriate, lucru care cauzează o evaziune fiscală mare, a declarat joi consultantul Institutului pentru Real Estate şi Construcţii din Viena, Ioan Bejan.

"Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), la nivel naţional 4% din unităţile locative sunt declarate ca fiind închiriate. În realitate 15-20% din locuinţele din marile centre urbane sunt închiriate", a spus Ioan Bejan în cadrul conferinţei "Evoluţia pieţei imobiliare şi soluţii de finanţare".

Acesta a precizat că această evaziune fiscală este cauzată de numărul mare de locuinţe aflate în propritate privată. "Peste 97% din locuinţe sunt deţinute în proprietate privată, acest lucru afectând mobilitatea forţei de muncă cu implicaţii asupra economiei", a precizat Bejan.

Acesta a subliniat faptul că statul, prin parteneriate public-private, trebuie să se implice în construirea de locuinţe sociale şi destinate închirierii. "La nivel european, parteneriatul public privat oferă 35% din fondul locativ existent, furnizând locuinţe accesibile pentru populaţie. Uniunea Europeană recomandă ţărilor adoptarea şi extindere acestor metode. De asemenea, şi Banca Mondială recomandă să nu se neglijeze piaţa locuinţelor destinată închirierii. Atenţia şi educaţia consumatorului român a fost greşit îndreptată către deţinerea de locuinţe", a menţionat Ioan Bejan.

De asemenea, acesta a precizat că suprafaţa medie utilă a unei locuinţe în România este sub 20 de metri pătraţi pe cap de locuitor, fiind cea mai mică din rândul ţărilor membre UE. La nivel european această suprafaţă medie se ridică la 36 de metri pătraţi/cap de locuitor.

Referindu-se la programul guvernamental "Prima Casă", consultantul Ioan Bejan a declarat că acesta este un program pur electoral şi se adresează unei pături de populaţie foarte înguste. "Programul nu are ca ţintă stimularea construcţiilor şi a menţinut la un nivel rezonabil tranzacţiile imobiliare şi creditele ipotecare acordate de bănci", a mai spus consultantul.

Totodată, managerul general al Kiwi Finance, Anca Bidian, a punctat faptul că România nu are soluţii locative pentru tineri şi pentru populaţia cu venituri submedii. "Aceste soluţii sunt cerute de la bănci, însă acest segment de populaţie trebuie susţinut prin programe sociale, şi nu de bănci", a spus Anca Bidian.