MENIU

Disponibilizările angajaţilor CFR la cele şapte societăţi feroviare se vor face în trei etape

Foto: cfr.ro

Disponibilizările angajaţilor CFR la cele şapte societăţi feroviare subordonate Ministerului Trasporturilor şi Infrastructurii se vor face în trei etape, astfel încât fondul de salarii să fie redus cu până la 20% în prima fază, au declarat marţi pentru NewsIn surse din cadrul MTI.

Săptămâna aceasta liderii de sindicat din cadrul celor şapte federaţii se întâlnesc cu directorii companiilor CFR SA, Călători şi Marfă pentru discuţii pe marginea programului de restructurare, iar la finele săptămânii vor fi trase concluziile.

Reprezentanţii Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii au făcut o analiză a situaţiei căilor ferate la cele şapte societăţi feroviare subordonate, respectiv CFR SA, CFR Călători, CFR Marfă, Societatea de Administrare Active Ferovoare(SAAF), Societatea Feroviară de Turism (SFT), Autoritatea Feroviară Română (AFER) şi Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară (CENAFER), şi au stabilit că se vor face disponibilizări de pesonal pe toate palierele căii ferate în cadrul tuturor societăţilor, au declarat sursele citate.

Potrivit acestora, prima etapă a restucturării cuprinde reducerea fondului de salarii cu până la 20% prin reducerea semnificativă a numărului de personal la CFR SA cu 2.117 salariaţi, la CFR Călători cu 2.030 şi la CFR Marfă cu 4.821. Sursele susţin că disponibilizările vor începe cu salariaţii de la CFR Marfă.

De asemenea, acţiunile de reorganizare şi restucturarea se vor face atât la nivel central, regional, cât şi la nivelul subunităţilor, iar sursele MTI susţin că reducerea personalului va avea în vedere analiza cu precădere a celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare.

Astfel, o a doua etapă este legată de asimilarea filialelor de către societăţile din care au provenit, după aplicarea programului de restructurare şi reorganizare, similar cu cel al societăţii din care au provenit. Această absorbţie, susţin sursele, va duce la o reducere a cheltuielilor cu serviciile, dar şi la o creştere a cheltuielilor de persoanal, proporţional cu personalul preluat.

În acest sens, absorbţia filialelor se va face prin eliminarea funcţiilor de conducere din cadrul acestora şi trecerea activităţilor în subordinea structurilor deja existente din cadrul societăţilor din care au provenit.

SC Electrificare, filiala a CFR SA, derulează în prezent un proiect de modernizare cu credit extern, necesar pentru ca societatea să devină una cu capital de stat, în subordinea MTI. Aceasta va furniza energie electrică pentru toţi operatorii de transport feroviar la un preţ scăzut. Datorită autorizaţiei de distribuitor de energie electrică pe care o deţine SC Electrificare, aceasta poate achiziţiona energie direct de la furnizori la un preţ competitiv.

Propunerile MTI de restructurare şi reorganizare (a treia etapă) nu vor fi eficiente decât prin majorarea capitalului social al CFR SA cu valoarea datoriilor la bugetul de stat şi a celor aferente consumului de energie. În plus, la CFR Călători este necesară suplimentarea, la prima rectificare bugetară pentru 2009, a bugetului MTI  pentru subvenţii cu suma de 735 milioane lei, astfel încât să dispună de lichidităţi pentru achitarea obligaţiilor de plată curente.

Sursele citate au mai spus că lichidităţile vor fi utilizate de CFR Călători pentru achitarea datoriilor restante, în valoare de 285 milioane lei, către CFR Infrastructură şi către ceilalţi furnizori de bunuri şi servicii.

La CFR Marfă este necesară mandatarea, prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, a MTI , în calitate de reprezentant al statului ca unic acţionar, şi majorarea capitalului social al companiei prin emiterea de noi acţiuni, în valoare totală de 600 milioane lei, au mai spus sursele.

Potrivit acestora, eliminarea accizelor la motorină va duce la economii suplimentare în sistem de circa 183 milioane lei anual, astfel putându-se achiziţiona şi moderniza un număr mare de material rulant.