MENIU

Discul holografic, care permite stocarea a 500 de gigaocteţi, a fost creat de General Electric

Foto: contrarianprofits.com

Discul holografic, primul suport care permite stocarea a 100 de ori mai multă informaţie decât un DVD, a fost creat, după şase ani de cercetare, de o echipă a gigantului american General Electric (GE) şi va fi disponibil publicului începând cu 2011, informează AFP.

Noul sistem are un format similar DVD-ului, astfel că noile cititoare care vor fi create pentru discul holografic vor putea citi şi formatele de stocare DVD sau Blu-Ray.

"Discul holografic reprezintă un progres enorm. Ziua în care vă veţi putea pune toată colecţia de filme de înaltă definiţie pe un singur disc, care va înregistra formate de înaltă rezoluţie precum 3D, este mai aproape decât se credea", a declarat Brian Lawrence, cercetătorul GE care a condus lucrarea.

Descoperirea este rezultatul unor cercetări care au durat şase ani. Pentru moment, discul holografic creat permite stocarea a 500 de gigaocteţi, faţă de doar 5 pe un DVD şi 25 pe un Blu-Ray. Obiectivul GE este să îmbunătăţească acest sistem, astfel încât să poată stoca 1.000 de gigaocteţi.

GE nu a dezvăluit data lansării noului produs, însă presa americană estimează că noul disc va fi lansat în cursul anului 2011.

Mai multe articole despre:
lansare General Electric