MENIU

Disciplinele artistice sunt slab reprezentate în educaţia din Europa, potrivit comisarului european pe Educaţie

Foto: strode-college.ac.uk

Timpul consacrat materiilor artistice este relativ scăzut în şcolile din Europa, deşi ar trebui să reprezinte un element important în toate politicile de educaţie, a declarat noul comisar european pe Educaţie, slovacul Maros Sefcovic.

"Educaţia artistică favorizează dezvoltarea creativităţii. Consolidarea artelor în vederea creşterii potenţialului nostru de creativitate şi inovaţie ar trebui să constituie un element motor al tuturor politicilor de educaţie care vizează ameliorarea competivităţii economice, coeziunea şi bunăstarea persoanelor", a subliniat noul comisar european, care a prezentat un studiu asupra a 30 de ţări europene.

Formele de artă cele mai predate în şcoli sunt artele vizuale şi muzica, care sunt materii obligatorii în cele 30 de ţări studiate (ţările Uniunii Europene, Islanda, Lichtenstein şi Norvegia), în timp ce dansul, teatrul sau arhitectura nu sunt predate sistematic în şcoli.

În învăţământul primar, jumătate dintre ţările europene dedică între 50 şi 100 de ore pe an învăţământului artistic. Cele mai puţine ore, 36 pe an, sunt propuse în învăţământul din Luxemburg, în timp ce Portugalia are cele mai multe, 165.

În primul ciclu al învăţământului secundar, timpul de predare a materiilor artistice scade, jumătate dintre ţările incluse în studiu dedicându-le între 25 şi 75 de ore pe an.

Acelaşi studiu subliniază, în treacăt, faptul că profesorii din învăţământul primar nu sunt instruiţi în toate materiile artistice incluse în programă. Puţinul timp consacrat acestor materii poate fi valorificat prin parteneriate cu lumea artistică în şcoli, se mai recomandă în studiu.