MENIU

Directorul Autorităţii de Sănătate Publică Arad a fost schimbat din funcţie

Foto: RTV

Directorul Autorităţii de Sănătate Publică (ASP) Arad a fost demis de Ministerul Sănătăţii, după ce mai mulţi parlamentari arădeni l-au acuzat de abuz în serviciu şi au cerut un control la instituţie.

Deputatul PDL de Arad, Adrian Niţu, a declarat că şeful ASP Arad, Gabriela Ţârle, a fost demisă în urma unei interpelări semnată de deputaţii liberal-democraţi din Arad.

"Directoarea ASP, Gabriela Ţârle a fost demisă de ministru, care a trimis şi o echipă din corpul de control la Arad. Anunţul demiterii directorului ASP Arad a fost făcut în plenul Camerei Deputaţilor, de un reprezentant al Ministerului Sănătăţii. În locul Gabrielei Ţârle va fi numit un director interimar, prin ordin al ministrului Sănătăţii, care va deţine şefia instituţiei până la organizarea unui concurs", a declarat Adrian Niţu.

Deputatul PDL Iustin Cionca a anunţat, luna trecută, că a solicitat ministerului Sănătăţii efectuarea unui control la Autoritatea de Sănătate Publică Arad, pentru a verifica "abuzurile" directorului executiv Gabriela Ţârle, pe care a acuzat-o că foloseşte telefonul de serviciu pentru a suna la clarvăzători.

Parlamentarul arădean a susţinut că deţine dovezi conform cărora Gabriela Ţârle a folosit în mod abuziv un telefonul mobil de serviciu, pentru a apela un număr cu suprataxă, factura ajungând la peste 3.727 lei, din care 2.400 lei reprezentau convorbirile suprataxate, respectiv la numerele unor clarvăzători. Cionca a spus că deţine o copie a desfăşurătorului, potrivit căruia şefa ASP Arad a format de aproximativ 400 de ori un număr de telefon cu suprataxă.

"Abuzul directorului executiv de la DSP Arad, Gabriela Ţârle, nu este primul de acest gen. Precedentul s-a consumat când aceeaşi persoană şi-a atribuit o primă record de 300 de milioane de lei vechi, în decembrie 2007. În ambele situaţii, actuala directoare a returnat banul public cheltuit nejustificat, dar această corijare nu anulează abuzul în sine, ci doar prejudiciul", a declarat deputatul PDL de Arad Iustin Cionca.

Cionca mai susţine că potrivit unor informaţii pe care le deţine, lista abuzurilor comise de directorul ASP Arad nu se încheie aici. Potrivit lui Cionca, sunt şi alte cheltuieli nejustificate făcute din banul public de Gabriela Ţârle, cum ar fi diferite achiziţii fără suport bugetar şi fără a respecta procedurile legale.

Directorul ASP Arad nu a confirmat, dar nici nu a infirmat faptul că a vorbit la numere cu suprataxă, însă, a recunoscut că şi-a achitat, personal, factura, fără a preciza ce servicii a apelat. "Nu are importanţă valoarea facturii atât timp cât eu am achitat această factură. Era normal să o plătesc pentru că erau convorbirile mele personale", a susţinut Gabriela Ţârle. Întrebată de ziarişti dacă a sunat la numere cu suprataxă, respectiv la diverşi clarvăzători, după cum susţin cei din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică Arad, Ţârle a spus că "şi regii aveau, în trecut, astrologi".

Surse din PSD au anunţat marţi că interimatul la conducerea ASP Arad va fi asigurat de dr. Mihai Ţârcuş, deoarece această instituţie a revenit social-democraţilor, în urma împărţirii instituţiilor deconcentrate din judeţ.

Mai multe articole despre:
Arad telefon abuz convorbiri demis ASP suprataxă