MENIU

Directiva UE de protejare a păsărilor a salvat mai multe specii pe cale de dispariţie

Foto: flickr.com

Uniunea Europeană (UE) a sărbătorit pe 2 aprilie împlinirea a 30 de ani de la adoptarea primei legi de protecţie a naturii - Directiva Păsări - care a permis salvarea de la dispariţie a mai multor specii, a anunţat marţi Comisia Europeană (CE).

Legislaţia este una dintre cele mai importante realizări ale politicii europene de mediu şi reprezintă un pilon central în strategia europeană privind oprirea pierderii biodiversităţii, prin apariţia a 5.000 de arii cu protecţie specială care acoperă peste 10% din masa terestră a UE, ce fac parte din reţeaua ecologică Natura 2000.

Au fost salvate, astfel, diverse specii ameninţate, printre care se numără lopătarul, codalbul, vulturul imperiat spaniol, petrelul de Madeira, pelicanul creţ şi cormoranul pitic.

Totuşi, CE avertizează că bogata diversitate a UE - de peste 500 de specii de păsări sălbatice - este supusă în continuare unor presiuni importante, studii recente arătând că 43% din speciile de păsări din Europa sunt ameninţate sau se află în grav declin.