MENIU

Din ce industrii vin primii şomeri din 2010

Şomer

Datele ANOFM arată că mai mulţi angajatori au anunţat deja că vor renunţa la aproape 3.000 de salariaţi la începutul anului viitor.

Angajatorii din construcţii, industria auto, sectorul agricol şi industria uşoară sunt printre primii care vor face concedieri în primele două luni ale anului viitor. În aceeaşi perioadă, alte câteva mii de dascăli ar putea rămâne fără un loc de muncă, potrivit datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), sindicate şi firme de recrutare.

Datele ANOFM arată că mai mulţi angajatori au anunţat deja că vor renunţa la aproape 3.000 de salariaţi la începutul anului viitor. Dintre acestea, aproape 2.500 vor fi în luna ianuarie, iar aproximativ 500 sunt anunţate pentru luna februarie. Cele mai multe concedieri sunt aşteptate în construcţii, industria uşoară, industria constructoare de maşini şi echipamente şi agricultură.

Reprezentanţii firmelor de recrutare spun că activităţile de recrutare se vor diminua şi mai mult în perioada iernii.

“Ne aşteptăm să întâmpinăm aceleaşi dificultăţi pe partea de recrutare permanentă, inclusiv pe partea de recrutare la nivel de management, în sensul că o creştere pe acest serviciu nu va veni foarte repede. Şi pe partea de muncă temporară, volumul de activitate va scădea, aşa cum se întâmplă aproape de fiecare dată pe perioada iernii”, spune Florin Ochiană, HR operation manager al firmei de recrutare Lugera&Makler.

Citeşte mai multe în Business Standard