MENIU

Din cauza gerului şi a lipsei stratului de zăpadă, culturile au îngheţat

Foto: RTV

Iarna e din ce în ce mai grea pentru ţărani, care au ajuns să facă economie şi la focul din sobe. Asta se întâmplă mai ales în zonele de câmpie, unde lemnele sunt puţine şi scumpe. Mai mult, nici vremea nu ţine cu agricultorii. Gerul şi lipsa zăpezii îngheaţă culturile de cereale semănate la sfârşitul toamnei.

În judeţul Brăila, gerul i-a prins pe oameni cu lemne puţine în curţi. Şi asta pentru că lemnele pentru o iarnă i-ar costa aprope 1800 de lei. Oamenii aprind focul într-o singură cameră, în care se adună toată familia. Ei spun însă că necazurile nu se termină aici. Gerul le-a pus în pericol culturile.

Gerul şi lipsa zăpezii ameninţă şi culturile de cereale, semănate la sfârşitul toamnei, pe raza judeţului Buzău. Specialiştii agronomi avertizează că dacă temperaturile vor mai scădea sub minus 10 grade Celsius mai multe zile la rând, mare parte din seminţele de grâu, rapiţă şi orzoaică nu vor mai da rod. La Buzău, temperaturile au atins şi minus 12 grade, iar terenurile agricole au îngheţat la suprafaţă.

În toamnă, buzoienii au semănat grâu, rapiţă şi orzoaică pe o suprafaţă de peste 80.000 de hectare, iar precipitaţiile din octombrie şi noiembrie anunţau un an bun pentru agricultură. Perspectivele au devenit mult mai sumbre, odată cu răcirea vremii.

Specialiştii agronomi spun că gerul din ultima perioadă şi lipsa unui strat protector de zăpadă pun în pericol culturile agricole. Din cauza frigului, mai mulţi săteni au amânat recoltarea verzei de toamnă şi au ajuns acum să o taie din pământ cu târnacopul şi toporul.

Meteorologii nu vin cu veşti bune şi anunţă temperaturi foarte scăzute şi în următoarele zile. 

Mai multe articole despre:
agricultură terenuri săteni grâu culturi ger rapiţă orz