MENIU

Din cauza crizei economice, mai multe ţări au luat măsuri de austeritate

Foto: RTV

În faţa crizei economice, mai toate ţările afectate au luat măsuri. Cele mai multe sunt nepopulare, dar menite să aducă economii în vistieria statului. Toate aceste măsuri nu asigură, însă, şi locurile de muncă. Biroul Internaţional al Muncii estimează că, dacă starea economiei continuă să se deterioreze, numărul şomerilor va ajunge la 51 de milioane, la nivel mondial.

Lituania a adoptat un pachet de austeritate care prevede mărirea taxelor, reducerea salariilor bugetarilor şi micşorarea cu 3% a sumelor pentru sectorul public şi fondul de securitate socială. S-a renunţat la ajutoarele oferite populaţiei pentru căldură şi la reţetele compensate. Lituanienii au acuzat guvernul că vrea să iasă din criza economică pe spatele populaţiei.

Şi grecii sunt nemulţumiţi de plafonarea salariilor de stat. În plus, fermierii cer reducerea taxelor şi acordarea de împrumuturi preferenţiale, pentru a supravieţui.

Programele de austeritate sunt dublate de concedieri masive în cadrul companiilor private şi de colapsul industriei auto în toată Europa. Căutând o alternativă de finanţare, Ucraina, Letonia, Serbia şi Belarus au apelat deja la Fondul Monetar Internaţional.

Economiştii consideră că România, Bulgaria şi Lituania sunt şi ele foarte aproape să adopte această soluţie.