MENIU

Diane de Poitiers a murit otrăvită de aurul absorbit pentru a rămâne tânără, potrivit unui studiu

Diane de Poitiers/Foto: wikimedia.org

Studiul, realizat de medicii de la spitalele Raymond Poincare, Lariboisiere şi Pitié-Salpetriere din Paris, confirmă găsirea unor concentraţii ridicate de aur în reziduurile de ţesut şi în părul Dianei de Poitiers.

Amanta regelui Henric al II-lea, Diane de Poitiers, care a decedat în 1556, la vârsta de 66 de ani, ar fi murit otrăvită lent de aurul pe care îl absorbea cu scopul de a rămâne tânără, arată un studiu al unor cercetători de la spitale pariziene, publicat de British Medical Journal, informează AFP.

Diane de Poitiers era o femeie atletică, căreia îi plăcea să înoate şi să călărească. Rămăşiţele sale mumificate potrivit tradiţiei au fost îngropate în 1975, după ce revoluţionarii i-au profanat sicriul.

Descoperite în timpul unor săpături arheologice, rămăşiţele i-au fost atribuite de cercetători Dianei nu doar datorită locului unde au fost găsite, ci şi caracteristicilor - \"adultă, matură, prezentând o fractură consolidată a tibiei şi fibulei (în urma unei căderi de pe cal în 1565)\", notează cercetătorii. În plus, a fost observată o concordanţă perfectă când au fost suprapuse mandibula şi maxilarul superior, cu ultimul portret al acesteia executat de Francois Clouet.

Scriitorul Brantôme, contemporan al Dianei de Poitiers, scria despre aceasta că era, în ultimii săi ani de viaţă, la fel de proaspătă ca la vârsta de 30 de ani, cu pielea neobişnuit de albă, şi că îşi punea zilnic aur în apa de băut, ca elixir pentru tinereţe.

Studiul, realizat de medicii de la spitalele Raymond Poincare, Lariboisiere şi Pitié-Salpetriere din Paris, confirmă găsirea unor concentraţii ridicate de aur în reziduurile de ţesut şi în părul Dianei de Poitiers.  \"O contaminare pare puţin probabilă - nu era regină, nu purta coroană, bijuteriile nu îi puteau contamina părul şi ţesutul, iar aurul nu era folosit la îmbălsămare\", notează cercetătorii.

Potrivit realizatorilor studiului, o concentraţie capilară atât de ridicată poate corespunde unui sindrom de intoxicaţie cronică, manifestată prin anorexie, greţuri, subţiere a firului de păr, diaree şi o anemie ce ar explica culoarea pielii.

Mai multe articole despre:
aur studiu elixir tinereţe