MENIU

Diaconescu spune că cererea Olandei de activare a clauzei a avut legătură cu momentul electoral

FOTO: NewsIn

Ministrul de externe Cristian Diaconescu a declarat la emisiunea 3X3 de la Realitatea TV că a discutat cu omologul său olandez despre o cerere a Olandei de activare a clauzei pe justiţie pentru România şi i s-a spus că aceasta a fost "legată strict de un moment electoral".

Atât această cerere, cât şi cea de a exclude România şi Bulgaria din UE, făcută de un partid extremist din Olanda se înscriu într-o retorică motivată electoral, a spus ministrul Diaconescu. "Am discutat cu ministrul olandez legat de ceea ce şi ministrul afacerilor europene olandez a făcut la un moment dat cu scrisoarea, cu clauza de salvgardare. El pe de o parte mi-a spus că retorica a fost legată strict de un moment electoral, iar, pe de altă parte, în momentul în care vor avea o dificultate atât lucru i-am cerut, să stea de vorbă şi să avem un proiect pe care să-l punem şi să-l discutăm".

Diaconescu se referea la o scrisoare a ministrului olandez de afaceri europene Frans Timmermans către comisarul pentru justiţie în care îi solicita o întrevedere pentru a "examina în special impactul pe care l-ar putea avea aplicarea clauzelor de salvgardare asupra cooperării judiciare deja existente cu Bulgaria şi România". Scrisoarea era datată 30 mai, înainte de alegerile europene, la care partidul de extremă-dreapta PVV a obţinut patru mandate. Partidul se remarcase prin declaraţii xenofobe şi cerând pur şi simplu excluderea României şi Bulgariei din UE. Între timp, ministrul olandez al afacerilor europene a anunţat că nu cere activarea clauzei pe justiţie, ci o monitorizare mai strictă a fondurilor UE pentru cele două ţări. Timmermans consideră că Bruxelles-ul trebuie să fie mai strict în monitorizarea şi controlul modului cum cele două noi ţări membre cheltuie banii europeni.

Diaconescu mai criticase şi altădată politicienii din UE care îşi fac campanie campanie electorală pe seama României. "Argumentul de a se folosi populist şi uneori naţionalist imaginea României, situaţia cetăţenilor români aflaţi în străinătate, ca şi unele decizii ale UE luate în trecut drept argumente de campanie nu reprezintă o atitudine europeană şi vom reacţiona chiar dacă se va pune în discuţie explicaţia unei retorici care ţine de momentul electoral", spunea Cristian Diaconescu în 12 mai.

Declaraţia sa de atunci intervenea după ce Bundestagul, camera inferioară a Parlamentului german, votase cu o săptămâna înainte un raport privind situaţia drepturilor omului în lume la care comisia pentru drepturile omului a introdus un amendament ce solicită sistarea fondurilor UE pentru România, constatând lipsuri ale statului de drept. "Parlamentul Germaniei constată cu îngrijorare deficienţele statului de drept ce continuă să existe în Bulgaria şi România. Bundestagul cere Uniunii Europene să aplice minimele măsuri de sancţiune sub forma îngheţării subvenţiilor şi pentru România, aşa cum a făcut-o în cazul Bulgariei", se arată în amendamentul anexat raportului privind situaţia drepturilor omului în lume care a fost votat de Bundestag.

De asemenea, europarlamentarul german Ingeborg Graessle a avut iniţiativa de a propune Parlamentului European să ceară Comisiei Europene un raport special privind situaţia gestionării şi a cheltuirii fondurilor UE în România, "în lumina ultimelor regrese în ceea ce priveşte lupta anticorupţie".