MENIU

Diaconescu şi-a anulat vizita în Olanda, ca urmare a raportului despre justiţia română

Foto: gandul.info

Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, care avea programată, miercuri şi joi, o vizită de lucru în Olanda, a decis să-şi anuleze vizita ca urmare a raportului Guvernului olandez privind justiţia din România, acesta având \"accente radicale\" şi \"interpretări excesive\".

"Ministerul Afacerilor Externe a aflat cu surprindere din presă de demersul Guvernului Olandei de a transmite către Camera Reprezentanţilor a acestei ţări o evaluare publică având accente radicale privind funcţionarea statului de drept în România, precum şi interpretări excesive asupra raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de Monitorizare si Verificare", se arată în comunicatul Ministerului de Externe. Acest document public apare exact în ajunul vizitei ministrului român de externe la Haga, în cadrul căreia urmau să se clarifice toate preocupările părţii olandeze legate de Raportul Comisiei Europene, precizează MAE.

Evaluarea, publicată pe site-ul MAE olandez, este datată 28 august.

Totodată, MAE consideră că gestul de a face public documentul menţionat este "inamical şi nepotrivit în relaţia dintre două state ale Uniunii Europene".

În cadrul vizitei de două zile la Haga, Diaconescu urma să aibă o întrevedere cu membrii Comisiei de Afaceri Europene a Camerei Reprezentanţilor, cărora trebuia să le prezinte progresele făcute de România în domeniul justiţiei. În cursul după-amiezii de joi, 3 septembrie, comisia va dezbate raportul de monitorizare al Comisiei Europene privind România.

"Acest gest contravine spiritului şi deschiderii dintre cele două state, reliefate de cooperarea economică excelentă, din care rezultă că firmele olandeze fac profit în România, situându-se pe locul I în ceea ce priveşte capitalul total investit (peste 4,5 miliarde euro)", se arată în comunicat.

MAE îşi exprimă speranţa că acest gest va fi urmat şi de o explicaţie pe canale diplomatice din partea Ministerului olandez de Externe conform conduitei care trebuie să prevaleze între state membre UE.

În contextul menţionat, ministrul afacerilor externe Cristian Diaconescu a decis să-si anuleze vizita sa în Olanda, mai anunţă ministerul.

Într-un raport al Ministerului olandez de Externe, citat de agenţia NewsIn, se arată că România face eforturi prea mici pentru a combate corupţia şi crima organizată, iar modul în care ţara administrează fondurile europene este în continuare deficitar.

Citeşte şi...