Dezbaterile din Parlament continuă şi astăzi, după ce în şedinţa de miercuri, parlamentarii s-au bătut în ironii politice
Parlamentarii sunt de aproape 4 ore în dezbateri asupra bugetului, pentru a treia zi la rând. Până acum au fost adoptate aproximativ jumătate din bugetele ministerelor şi instituţiilor statului, asta după ce în şedinţa de miercuri, parlamentarii s-au bătut în ironii şi glume politice.
Miercuri, şedinţa din Parlament a fost un adevărat război al nervilor. PNL nu a renunţat să-şi susţină amendamentele, însă nici parlamentarii Puterii nu au vrut să cedeze si să voteze vreunul. Aşa că şedinţa a durat mai bine de 15 ore şi s-a încheiat la 1 noaptea.
Însă ora înaintată nu le-a ştirbit parlamentarilor simţul umorului, astfel că printre amendamente, liberalii nu au uitat să strecoare câte o ironie, iar democrat-liberalii şi pesediştii nu s-au lăsat mai prejos, ţinând cu cerbicie piept oricărei încercări de a opri dezbaterile.
Astfel, Relu Fenechiu, dezamăgit că amendamentele sale pe domeniul mediului nu întrunesc sprijin, a exclamat: "Îmi pare rău că domnul Boc a plecat, pentru că l-aş fi parafrazat astfel: Puşca şi cureaua lată / Ce buget aveam odată!".
Ion Oltean a intrat şi el în joc, replicând: "Puşca şi cureaua lată, ce partid eraţi odată!". După care, Fenechiu a spus că PD era un partid adevărat când Traian Băsescu nu îl forţa să meargă pe sârmă.
Oltean a ripostat, spunându-i lui Fenechiu să se grăbească în a-şi susţine amendamentele. "Vă sugerez să vă grăbiţi. Am informaţii că deputaţii şi senatorii PNL sunt aşteptaţi la Caru' cu Bere", a adăugat el.
Cei de la PNL au încercat apoi în zadar să suspende şedinţa, invocând lipsa cvorumului. Activ încă de de dimineaţă, Liviu Câmpanu, a propus, din cauza oboselii celor prezenţi, sistarea lucrărilor. "Se presupune că trebuie să dezbatem acest buget cu discernământ. Propun ori suspendarea lucrărilor, ori să se înfiinţeze o comisie care să stabilească capacitatea de discernământ a parlamentarilor", a spus el.
Pesedistul Toni Greblă i-a cerut preşedintelui de şedinţă să găsească o
soluţie pentru a nu le permite liberalilor, prin asiduitatea cu care-şi
susţin amendamentele, să facă abuz de drept. "Şi ce or să ne facă? Or
să ne bată la fund sau să ne tragă de urechi?", a spus liberalul
Mihăiţă Calimente. "Ar fi prima oară când se pedepseşe abuzul de drept,
din 1864 încoace, de când a dat Napoleon Codul de Procedură Civilă", a
spus doct un alt liberal, Ciprian Dobre.
Glumele s-au oprit temporar în jurul orei 11.00, când pesedista Aura
Vasile a propus prelungirea programului până la epuizarea ordinii de
zi. Propunerea a stârnit protestul reprezentanţilor UDMR, care au
susţinut, prin Kelemen Hunor, că programul de lucru a fost stabilit de
Birourile comune şi că nu poate fi modificat.
"Domnule preşedinte, vă rog să nu luaţi în considerare propunerea dlui Hunor, care nu este nici măcar vicelider. În consecinţă, mergem mai departe. La muncă!", a spus Petru Călian, PDL.
Propunerea Aurei Vasile a fost votată, iar după acest moment, cei de la PNL au cerut pauză de consultări.
Un nou episod tensionat a fost provocat de deputatul PNL Ionuţ-Marian Stroe care, susţinând un amendament pe Mediu, a cerut şi voturile "mulţimii necuvântătoare".
Viceliderul grupului PSD, Aura Vasile, i-a
solicitat lui Stroe să-şi ceară scuze faţă de grupurile parlamentare
vizate, dar forma în care liberalul a făcut-o a fost socotită
nesatisfăctoare. Pesedista a anunţat că grupul său îşi rezervă dreptul
de a sesiza Comisia de disciplină şi imunităţi a Camerei Deputaţilor.
La miezul nopţii, liberalii au cerut suspendarea şedinţei pe motiv că
Oltean nu avea un al doilea secretar de şedinţă, fapt contrar
prevederilor regulamentare, însă pedelistul a spus că acesta urma să
apară imediat.
După o nouă pauză de consultări cerută de liberali, şedinţa s-a reluat.
"Lucrările continuă pe principiul noi de aicea nu plecăm", a spus Ioan
Oltean.
UDMR nu i-a împărtăşit opinia, astfel că Marton Arpad a anunţat că maghiarii, constatând flagranta încălcare a Regulamentului, au decis să părăsească sala.
Până acum însă parlamentarii nu au reuşit să voteze decât jumătate din proiectul bugetului de stat, în condiţiile în care liberalii spun că mai au câteva sute bune de amendamente de susţinut.