MENIU

Dezbatere Realitatea.NET: Sunteţi de acord cu amprentarea pentru paşapoartele şi cărţile de identitate biometrice?

Foto: trafficz.com

România este singurul stat din lume care emite un model de paşaport electronic ce cuprinde, chiar de la momentul introducerii, ambele elemente de identificare, respectiv imaginea facială şi impresiunile digitale, informează Ministerul de Interne.

Centrul Naţional Unic de Personalizare a Paşapoartelor Electronice a introdus, începând cu anul 2009, noul model de paşaport - biometric, care, conform Ministerului Administraţiei şi Internelor, are 50 de elemente de siguranţă, cu 18 mai mult decât actele actuale.

Elementul de noutate al paşaportului biometric este introducerea mediului electronic de stocare, cipul, care include datele personale în fila informatizată, fapt ce face ca ţara noastră să fie singurul stat din lume care emite un model de paşaport electronic care cuprinde, chiar de la momentul introducerii, ambele elemente de identificare, respectiv imaginea facială şi impresiunile digitale.

"Noile paşapoarte sunt dovada faptului că România îşi poate îndeplini responsabilităţile pe care le are ca ţară membră a Uniunii Europene. Introducerea unor elemente suplimentare de siguranţă şi, bineînţeles, controlul strict la graniţe au rolul de a împiedica exportul şi importul de infracţionalitate", se arată în comunicatul de presă remis de MAI.

Însă introducerea sistemului biometric nu se va limita la paşapoarte. Cărţile electronice de identitate vor fi introduse începând din 2011, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă din noiembrie 2008. Conform actului normativ, autorităţile centrale şi locale au obligaţia de a se dota cu echipamentele şi programele informatice necesare pentru ca cetăţenii să poată folosi cartea electronică de identitate, astfel: până la 31 decembrie 2012 - în municipiile reşedinţă de judeţ, până la 31 decembrie 2013 - în celelalte municipii şi oraşe şi până la 31 decembrie 2014 - în comune.

Ce părere aveţi despre noile elemente de identificare cerute pentru emiterea unui paşaport? Sunteţi de acord cu amprentarea pentru paşapoartele biometrice şi, în viitor, pentru cărţile de identitate?