MENIU

Deţinuţii din New York dresează câini care ajută orbii sau veteranii de război

Foto: Realitatea TV

Deţinuţii închisorilor de maximă securitate din statul New York îşi ajută comunitatea într-un mod inedit. Nu prelucrează lemn, nu fac plicuri sau felicitări, ci dresează câini.

Câini specializaţi pentru depistarea materialelor explozive, câini însoţitori pentru orbi sau pentru veterani de război. Ei sunt în centrul atenţiei deţinuţilor înscrişi în acest program. Infractorii îşi concentrează toată atenţia asupra lor, de la câteva luni la doi ani.

"Trebuie să-ţi schimbi tot programul, toată viaţa. Totul se schimbă odată cu căţelul. Dacă ai un câine energic, iar tu eşti mai leneş, atunci o să ai probleme", a declarat Christopher Stewart, unul dintre deţinuţi.

Infractorii, unii închişi de peste 30 de ani, spun că lucrul cu animalele le-a dat o nouă perspectivă asupra vieţii. "Nu mai vreau să fiu un om rău. Iar câinele mi-a demonstrat că este în regulă să fiu om, să mă exprim, să îmi doresc să ajut pe cineva", a explicat un alt deţinut.

Programul "Câini după gratii" a fost iniţiat în urmă cu 12 ani de o femeie. Rezultatele sunt uimitoare. Deţinuţii obţin o calificare şi îşi pot găsi un loc de muncă după ispăşirea pedepsei, iar câinii servesc mai departe comunitatea.