Designul inteligent la 150 de ani după \"Origin of Species\"
La 150 de ani de la lansare cărţii \"On the Origin of Species\", de Charles Darwin, ideea că noi specii pot evolua din altele prin procesul de evoluţie naturală este încă dezbătută.
Cei mai importanţi critici sunt cei care propun conceptul de \"design inteligent\", argumentând că multe structuri celulare care se întâlnesc la plante şi animale nu puteau apărea decât prin intervenţia unui factor divin.
Designul inteligent spune de exemplu că ochii vertebratelor, inclusiv cei ai oamenilor, nu ar fi putut evolua în maniera descrisă de Darwin pentru că ochiul este format din mai multe componente interdependente şi înlăturarea oricărui segment ar face ochiul nefunţionabil. Astfel ochiul a fost \"creat\" printr-un singur gest.
\"Dacă urmărim această schemă evoluţionară, apar foarte brusc componente cum ar fi corneea\", a declarat Casey Luskin, purtător de cuvânt pentru Discovery Institute, o organizaţie din Seattle care susţine mişcare designului inteligent. \"Lucrurile nu apar put şi simplu în evoluţie, ci ar trebui să se dezvolte treptat\", a mai spus Luskin.
Susţinătorii evoluţiei Darwiniste nu sunt de acord. Aceştia susţin, prin vocea lui Don Prothero, paleontolog la Occidental College din California şi autor al cărţii \"Evoluţia: Ce Spun Fosilele şi De Ce Contează\", că dezvoltarea treptată a ochiului la vertebrate se poate observa la fosile.
\"Au existat foarte multe lucrări, bine documentate, care arătă cum structuri complexe ca ochiul evoluează treptat de la un organ simplu care funcţionează doar ca receptor de lumină şi până la ochiul uman\", a mai spus Prothero. Susţinătorii designului inteligent ignoră pur şi simplu dovezile.