MENIU

Deputatul Mircea Toader a câştigat daune morale de 50.000 lei pentru că a fost hărţuit de Securitate

foto: lux.brookdalecc.edu

Curtea de Apel Galaţi a hotărât ca statul român să plătească daune morale în valoare de 50.000 de lei deputatului PDL Mircea Toader pentru hărţuirea la care a fost supus de către fosta Securitate.

Curtea de Apel Galaţi a pronunţat o sentinţă definitivă şi irevocabilă în procesul intentat statului român de către soţii Mircea şi Domnica Toader. Actualul deputat PD-L, care a pretins daune morale pentru hărţuirea la care a fost supus de către Securitate în timpul regimului comunist, a obţinut suma de 50.000 de lei, un sfert din cât ceruse la instanţa de fond.

"Noi am cerut două miliarde de lei vechi, iar Judecătoria Galaţi a dat un miliard. Tribunalul Galaţi a redus suma la 500 de milioane, iar Curtea de Apel Galaţi a respins şi recursul nostru, şi recursul statului şi am rămas cu 500 de milioane (lei vechi - n.r). (...) Am înţeles că trebuie să mă duc la Finanţe cu hotărârea definitivă, Finanţele o trimit la Bucureşti şi pe urmă intră într-un cont pe numele soţului, că (acţiunea, n.r.) e pe numele lui", a declarat, luni, avocatul Domnica Toader, soţia deputatului PD-L Mircea Toader.

Potrivit aceleiaşi surse, banii obţinuţi în urma procesului deschis în 2004 vor fi donaţi în scopuri caritabile. "Îi dau la bisericuţa care se construieşte pe Faleza Dunării

Mircea Toader a fost filat şi anchetat de fosta Securitate timp de trei ani, în perioada 1986-1988, când ocupa funcţia de director al Centrului de Perfecţionare a Personalului Navigant din Galaţi. Anchetarea sa de căre organele de securitate a fost aprobată de fostul senator PRM Carol Dina, pe atunci prim-secretar PCR al judeţului. Mircea Toader figurează cu numele conspirativ "Ţuţu" în dosarul său de urmărit. După ce şi-a studiat dosarul, democrat-liberalul a declarat că a fost turnat la Securitate de doi colegi, "doi comandanţi de navă", cărora le făcea confesiuni. El a mărturisit că, în timpul anchetei, apartamentul său a fost percheziţionat şi a fost împânzit cu microfoane, fapt descoperit abia atunci când soţii Toader şi-au vândut locuinţa.