MENIU

Dependenţa copiilor de calculator a crescut în ultimii ani, spun psihologii

Dependenţă de calculator apare la copiii din clasele I-VIII

Dependenţa copiilor de calculator a crescut odată cu facilitarea accesului la tehnologie şi este agravată de indiferenţa părinţilor, spun psihologii.

\"Este foarte bine că au acces la calculator, numai că este şi de datoria părinţilor să-i educe în acest sens. Calculatorul nu trebuie demonizat, trebuie doar folosit cu măsură\", a explicat Dan David. Specialistul a adăugat că tehnicile folosite de psihologi în cazul acestor copii nu diferă de cele aplicate celor cu diverse dependenţe.

În ciuda părerii generale, dependenţa de calculator nu apare cu precădere la copiii introvertiţi, care sunt mai puţin comunicativi. \"Această dependenţă apare în aceeaşi măsură şi la cei extrovertiţi şi hiperactivi. Dacă nu deveneau dependenţi de calculator, copiii şi-ar fi găsit alte dependenţe\", a adăugat psihologul Dan David.

De cele mai multe ori, dependenţa de calculator apare asociată cu alte afecţiuni, precum hiperactivitatea sau anxietatea. \"De obicei, copiii îşi consumă energia pe calculator. Acest tip de dependenţă apare la cei foarte activi, care sunt stimulaţi de ceea ce văd în jurul lor sau la cei care au probleme sociale, care se izolează ba, mai mult îşi menţin această stare\", a spus psihologul Raluca Anton pentru REALITATEA.NET.

Potrivit psihologului, dependenţa de calculator apare îndeosebi la copiii din clasele I-VIII. La liceu, însă, calculatorul îşi schimbă utilitatea şi nu mai prezintă acelaşi interes.

Soluţia psihologilor pentru această dependenţă se rezumă la tehnici comportamentale, în care calculatorul este prezentat ca o recompensă pentru ceva anume. \"Această tehnică funcţionează la majoritatea copiilor, ei ştiu că dacă îşi ascultă părinţii, vor putea să petreacă apoi un timp la calculator. Pentru ca această tehnică să se aplice cu succes, este nevoie de multă toleranţă din partea părinţilor, care din păcate nu sunt consecvenţi\", a precizat Raluca Anton.  Din cauză că părinţii au din ce în ce mai puţin timp ca să se ocupe de copiii lor, cei mai mulţi abandonează această tehnică după numai o săptămână, a adăugat psihologul.