MENIU

Dendrologie la Primărie - gazon fără licitaţie prin intermediul ALPAB

700 de mii de euro. Atât a cheltuit Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti, instituţie aflată în subordinea Primăriei Capitalei, pentru a înfrumuseţa scuarul şi spaţiile verzi dintre Piaţa Unirii şi Casa Poporului. Instituţia nu a organizat licitaţie publică, aşa cum prevede legea. 380.000 de euro a costat "înverzirea" din mijlocul lunii decembrie, pentru ca apoi, contractul să fie suplimentat cu 320.000 de euro.

Instituţia nu a organizat licitaţie publică, aşa cum prevede legea, deşi suma contractului a ajuns la 700.000 de euro. Fostul director al instituţiei, Gabriel Iosif, cel care a semnat contractul, pare că nu-şi mai aduce aminte cum a şmecherit lucrurile. Iosif susţine că a avut loc "o procedură de achiziţie".

Procedura de achiziţie trecută în caietul de sarcini a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic, creiteriu nerespectat însă.

Lucrarea fost atribuită prin cerere de ofertă trimisă unei singure firme, Eco Strade SRL, deşi doar în Bucureşti există peste 1500 de firme care au acelaşi obiect de activitate cu societatea aleasă.

Mişmaşul a mers şi mai departe. În caietul de sarcini se cerea lista lucrărilor executate de firmele interesate în ultimii cinci ani. Surpriză, însă. Firma declarată câştigătoare era înfiinţată de doar trei ani şi jumătate, iar dintre companiile specializate din piaţă nimeni nu ştie ca Eco Strade să fi făcut carieră în domeniu.

Prima parte a contractului a fost semnată în data de 16 decembrie 2008 de fostul director, Gabriel Iosif. Vremea de afară nu a contat când s-a semnat contratul, altfel nu se explică termenul impus de numai 15 zile în care lucrarea trebuia finalizată.

Ceea ce înseamnă că, în toiul iernii, trebuia pus gazon verde şi gard viu. Întrebat dacă se puteau face aceste lucrări în doar două săptămâni şi în plină iarnă, fostul director al ALPAB, dă răspunsuri ameţitoare.  

"Mie mi se pare că orice e posibil. În fond, ce era de făcut? De plantat nişte gazon, nişte "buxus", nişte... nimic special!" spune Iosif.

O nimica toată, potrivit fostului director, însă o nimica toată în valoare de 380.000 de euro, atât cât a costat iniţial contractul, pentru că ulterior acesta a fost suplimentat cu alte 320.000 de euro.

Actualul director general de la Lacurile şi Parcurile bucureştene, care la momentul încheierii contractului era director adjunct, este cel care a semnat suplimentarea înţelegerii cu Eco Strade, tot în numele lui Gabriel Iosif, care încă era în funcţie. Acum, acesta pare lovit de amnezie.  

Te întrebi dacă aceasta e neruşinare sau prostie. Şi-ţi răspunzi că e doar prefăcătorie. Unul dintre acţionarii firmei Ecostrade este Ştefania Cucu. Coincidenţă sau nu, femeia este asociată şi în Burs Team, societate care a obţinut un alt contract pe bani publici de la Administraţia Lacuri Parcuri la numai o lună după ce a pus mâna pe amenajarea din Piaţa Unirii.

Contractul cu Burs Team, pentru paza parcurilor din Bucureşti, a fost încheiat pentru suma de două milioane de euro, deşi în 2008 societatea avusese venituri de numai 3 RON şi doar un angajat!

După apariţia în presă a acestor informaţii, fostul director Gabriel Iosif şi-a dat demisia, contractul a fost reziliat, iar DNA a demarat o anchetă. Adjunctul lui Iosif din acea vreme, actual director general, nu poate explica coincidenţa legată de acţionarul comun al celor două firme.  

"De această coincidenţă de care vorbiţi chiar nu am ştiut şi nici nu m-am interesat şi nu am avut astfel de informaţii şi n-o cunosc pe doamna Cucu" a declarat Radu Popa, Directorul Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB).

Ştefania Cucu, acţionarul majoritar din firmele Eco Strade şi Burs Team, este soţia lui Adrian Cobzacu, pe care domnul director ar trebui să-l cunoască.

Şi nu oricum ci foarte bine, Cobzacu fiind  patronul firmei care a concesionat lacul Tineretului chiar de la ALPAB! Nici Ştefania Cucu, nici soţul ei, Adrian Cobzacu, nu au răspuns la telefoane sau mesaje şi nu au fost de găsit la sediul firmei.

Deşi lucrarea de la Piaţa Unirii nu a fost finalizată în totalitate, o parte din plantele pentru care s-au plătit 700.000 de euro din banii bucureştenilor au început deja să se usuce.

Mai multe articole despre:
null