MENIU

Demisia lui Voronin reprezintă o scurgere de informaţii necontrolată, spune presa de la Chişinău

Foto: RTV

Vestea privind demisia preşedintelui Vladimir Voronin din funcţia de şef al statului a provocat agitaţie miercuri în rândurile Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, care a dezminţit ştirea publicată atât de presa rusă, cât şi de agenţiile apropiate puterii de la Chişinău.

După ce agenţia Ria Novosti şi portalul Omega, apropiat comuniştilor de la Chişinău, au anunţat că preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a decis să-şi dea demisia din funcţia de şef de stat, o decizie în acest sens fiind aprobată la o şedinţă a PCRM, reprezentanţii formaţiunii i-au asigurat pe jurnalişti că informaţia nu este adevărată. În plus, ştirea de pe agenţia Omega despre demisia lui Vladimir Voronin a fost retrasă, fără vreo explicaţie, menţionează portalul Ştirea Zilei, care apreciază că s-a produs o scurgere de informaţii necontrolată în privinţa deciziilor luate la şedinţa PCRM.

Ştirea a fost apoi dezminţită pe rând de Svetlana Ivanova, purtător de cuvânt al PCRM şi de deputatul comunist Vladimir Ţurcan, care a catalogat informaţia drept "o prostie". Ţurcan a declarat pentru Flux că nu a existat nicio declaraţie privind demisia lui Vladimir Voronin. El a adăugat că în cadrul şedinţei PCRM a fost discutată doar situaţia în care va apărea incompatibilitatea funcţiilor. Voronin a declarat că, în acest caz, va rămâne în Parlament în calitate de deputat. "Anume acolo se vor duce luptele politice şi eu trebuie să fiu alături de fracţiune", a declarat Voronin, potrivit lui Vladimir Ţurcan. 

La rândul său, Sergiu Sârbu, jurist PCRM, a afirmat că "astăzi (miercuri - n.r.) nu-şi dă nimeni demisia. Ulterior va fi o declaraţie a PCRM şi veţi vedea ce urmează", le-a declarat el jurnaliştilor, potrivit Ştirea Zilei. Cu toate acestea, agenţia Ria Novosti a menţionat că Voronin doar a decis miercuri să-şi dea demisia din funcţia de şef al statului, însă acest lucru se va întâmpla, cel mai probabil, săptămâna viitoare, când va expira termenul la care Voronin trebuie să decidă în ce funcţie rămâne. Surse neoficiale susţin că Voronin îşi va anunţa demisia la 12 septembrie, precizează Jurnal de Chişinău.  

Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat (PLDM), a declarat, pentru Ştirea Zilei, că "Voronin trebuie oricum să ia o decizie în ce calitate rămâne - şef de stat sau deputat. Probabil a decis să rămână în Parlament pentru a nu rămâne în afara vieţii politice când va fi ales un nou preşedinte al ţării", a comentat liderul liberal-democrat. Potrivit legislaţiei, termenul până când deputaţii pot alege între funcţiile pe care le deţin sau mandatul de deputat expiră la 14 septembrie.

Potrivit Constituţiei, în cazul demisiei preşedintelui ţării, interimatul funcţiei este asigurat de preşedintele Parlamentului, care este preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu. În aceste condiţii, el ar urma să prezinte Legislativului candidatura viitorului şef al guvernului de la Chişinău, care, potrivit presei, va fi Vlad Filat, liderul PLDM.

Vladimir Voronin a deţinut funcţia de preşedinte al Republicii Moldova din anul 2001, când PCRM a ajuns pentru prima dată la guvernare. Voronin a fost reales pentru un nou mandat după scrutinul din 2005, fiind votat atunci şi de către deputaţi din partidele de opoziţie.