MENIU

Delfinii surzesc de la sonarele navelor

Foto: wordpress.com

Delfinii îşi pierd auzul temporar din cauza sonarelor marinei, au descoperit oamenii de ştiinţă, sugerând că activitatea militară poate cauza eşuarea animalelor.

Delfinii, care comunică folosind o formă naturală de "sonar şuierat", devin confuzi şi speriaţi de sunetul mult mai puternic făcut de navele militare.

Până acum nu au fost realizate studii asupra acestui fenomen, mai ales din cauza greutăţii cu care se pot accesa informaţiile clasificate despre mişcările navelor militare şi a submarinelor.

Studiile în laborator, realizate de oamenii de ştiinţă de la Woods Hole Oceanographic Institution din cadrul Universităţii Hawaii, au descoperit că sonarul construit de om poate cauza pierderea temporară a auzului la delfini, afectând şi acestora.

Studiul arată că sonarul navelor ar trebui să fie însă repetat iar delfinii să fie expuşi îndelung la el, pentru a cauza surzire.

Alan Knight, directorul British Divers Marine Life Rescue, dă vina pe activitatea militară din zonă, pentru eşuarea în masă a delfinilor din Falmouth, anul trecut.

"Dacă sonarul surzeşte chiar şi temporar delfinii, arată cât puternic este - imaginaţi-vă nivelul sunetului necesar pentru a vă surzi. Deci, este aşa de tare, încât animalele se sperie şi încearcă să scape, cauzând eşuarea lor", a spus Knight.
Mai multe articole despre:
comunicare navă Marină delfin eşuare militară