MENIU

Delegaţia PSD din PE critică proiectul de raport al CE pe justiţie şi cere modificarea acestuia

Foto: psd.ro

Delegaţia PSD din PE se arată îngrijorată în legătură cu proiectul de raport al CE privind justiţia din România, cere modificarea imediată a acestuia, acuzând concluziile "antidemocratice şi neproductive" şi criticând inclusiv faptul că DNA se bucură de singura evaluare "laudativă" din raport.

Potrivit unui comunicat al delegaţiei, europarlamentarii PSD îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu conţinutul proiectului de raport al Comisiei Europene vizând progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) şi sugerează că, dacă acesta nu va suferi îmbunătăţiri, va fi respins de PE şi de Guvernul României.

"În măsura în care, în timpul scurt rămas până la anunţata publicare a raportului, textul acestuia nu va suferi serioase modificări, se va putea ajunge la situaţia în care atât Parlamentul European cât şi Guvernul României să îl respingă în totalitate ca fiind antidemocratic şi contraproductiv în lupta împotriva corupţiei", avertizează eurodeputaţii PSD.

Delegaţia PSD din PE îi acuză pe autorii raportului că vin cu soluţii şi recomandări nedemocratice şi că încearcă să traseze sarcini instituţiilor din România, amestecându-se în afacerile ei interne.

"Raportul cere în consecinţă: Parlamentului să valideze cererile Parchetului fără nicio posibilitate de a le respinge; partidelor să renunţe la diferenţele ideologice în procesul legislativ (care astfel ar fi depolitizat); iar acuzaţilor să nu utilizeze dreptul la apărare. Astfel, procedurile judiciare s-ar scurta, iar legile ar fi mai clare. Această concepţie antiparlamentară şi antipluralistă are un caracter dictatorial şi atacă bazele statului de drept", acuză pesediştii.

În comunicatul grupului PSD din PE, experţii comisiei sunt acuzaţi că au o atitudine îngăduitoare faţă de DNA.

"Experţii CE nu au investigat niciuna dintre alegaţiile privind caracterul partizan al activităţii DNA. Faptul că cercetările DNA se fac cu anunţarea prealabilă a presei şi cu o largă mediatizare, încălcând atât dreptul la imagine cât şi prezumţia de nevinovăţie a celor acuzaţi, nu a fost cercetat de experţii CE", se mai arată în comunicat.

"Aceşti experţi nu au căutat să identifice nici cauzele pentru care majoritatea dosarelor pregătite de DNA apar ca neconvingătoare în faţa instanţelor române neputând conduce, până în prezent, la nicio condamnare judecătorească în cazuri de corupţie la nivel înalt. Prin partizanatul lor în muşamalizarea deficienţelor DNA, experţii CE devin complici ai amintitei politizări şi co-responsabili pentru lipsa progresului aşteptat",  mai susţin eurodeputaţii PSD.

Raportul pe justiţie, care va fi publicat miercurea viitoare, 22 iulie, de Comisia Europeană, va recomanda menţinerea mecanismului de cooperare şi verificare şi după 2009, constatând prea puţine progrese atât în România, cât şi în Bulgaria, spun surse europene. 

Mai multe articole despre:
europarlamentari PSD PE Raportul pe Justiţie