MENIU

Deficitul de cont curent se va ajusta la 8% din PIB în acest an

Foto: bnro.ro

Deficitul de cont curent al României s-ar putea ajusta în 2009 până la 8% din PIB, de la peste 12% din PIB anul trecut, în timp ce investiţiile străine directe se vor reduce până la 3,5 - 4 miliarde euro, a estimat joi seară viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, la The Money Channel.

"Este o estimare personală, pe care nu o pun în cârca Băncii Naţionale a României (BNR), dar, după cum observ că se ajustează ratele, este foarte posibil ca deficitul balanţei de plăţi să ajungă la 8% din produsul intern brut (PIB)", a spus Popa.

Totodată, investiţiile străine directe (ISD) se vor reduce puternic anul acesta, cu aproximativ 60%, până la 3,5-4 miliarde euro, faţă de nivelul de anul trecut, de 9,02 miliarde euro, consideră viceguvernatorul. Cifrele "mai pesimiste" privind scăderea drastică a ISD vin ca efect al "ajustării creşterii capacităţilor neutilizate şi al impactului din scăderea investiţiilor dinspre zona euro", a explicat Popa.

Pe de altă parte, viceguvernatorul crede că, în ciuda temperării puternice a creşteri economice în 2009, sectoarele farmaceutic, IT şi alimentar au cele mai ridicate şanse să crească semnificativ.

În ceea ce priveşte contractarea unui împrumut extern, Popa susţine că "ne concentrăm mai mult către fondurile europene, dar cel mai probabil va fi inclus şi Fondul Monetar Internaţional (FMI)".

Deficitul balanţei de plăţi a României a ajuns anul trecut la 16,877 miliarde euro, în creştere cu 1,2% faţă de 2007, când deficitul extern se adâncise cu peste 60%.

"Deficitul de cont curent s-a ajustat semnificativ anul trecut. Ştim cât este acesta, dar nu ştim cifra de creştere economică pe anul trecut. În cel mai rău caz, deficitul de cont curent pe 2008 este de 12,5% din produsul inter brut, în cazul fericit este 12,1 - 12,2% din PIB", a spus miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

La începutul acestei luni, Isărescu a precizat că, din deficitul extern de circa 12% din PIB de anul trecut, peste 5% din PIB - deficitul bugetar - a venit de la stat şi doar 7% din sectorul privat, care a început ajustarea mai devreme decât se anticipa. În 2007, sectorul privat a contribuit în proporţie covârşitoare la deficitul de cont curent de 14% din PIB, deficitul bugetar fiind de doar 2,4% din PIB.

Deficitul de cont curent al României a fost în 2007 de 16,677 miliarde euro, echivalent cu 13,5% din PIB. Valoarea PIB din 2007 a fost revizuită în urcare, la 412,8 miliarde lei (123,7 miliarde euro), iar creşterea economică a fost calculată la 6,2%, în loc de 6%, nivel anunţat iniţial.

Mai multe articole despre:
România BNR PIB deficit de cont curent Cristian Popa