Declaraţiile lui Voronin ridică întrebări despre nivelul de cultură şi starea sa psihică - presă rusă
Declaraţiile făcute miercuri de preşedintele moldovean în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, pun sub semnul întrebării nu numai nivelul său de cultură, dar şi starea sa psihică, scrie publicaţia rusă online Lenta.ru.
Potrivit publicaţiei, neîncrederea lui Voronin s-ar datora inclusiv temerii că Rusia va miza pe un concurent mai moderat sau va organiza ceva de genul unei "revoluţii portocalii".
"Faptul că preşedintele moldovean în execiţiu se simte nesigur o demonstrează şi numirea lui Iurie Roşca în funcţia de vicepremier, care va coordona activitatea structurilor de forţă, dar şi cele mai recente declaraţii ale preşedintelui în exerciţiu, în cadrul conferinţei de presă cu titlul "Alegerile anticipate şi statalitatea moldovenească", consideră Lenta.ru. "Aceasta se poate vedea din discursul său: preşedintele R. Moldova îşi permitea şi înainte să-i numească pe adversarii săi "debili" şi "oligofreni", însă acum a trecut la cuvinte şi mai brutale. Referindu-se la negocierile cu opoziţia, care au avut loc la jumătatea lunii iunie, el a spus că îi era "foarte neplăcut să discute şi să uite la mutra lui Urecheanu", adaugă publicaţia. "Aceste declaraţii pun sub semnul întrebării nu doar nivelul său de cultură, dar şi starea sa psihică", potrivit comentariului postat pe Lenta.ru.
De asemenea, publicaţia mai reaminteşte şi alte declaraţii făcute de Voronin. Astfel, referindu-se la liderul PL Dorin Chirtoacă, el a spus că "Lui Chirtoacă îi trebuie deschis şliţul şi introdus acolo un şobolan. Orcium e holtei". Despre negocierile cu opotiţia: "Le-am propus o coaliţie largă în Parlament, dar ei parcă erau la "baia armenească", cine va ridica primul săpunul de pe podea. Toţi se gândeau că îl va ridica Urecheanu, cineva că va fi Filat, ca rezultat, nimeni nu a riscat să ridice săpunul", scrie Lenta.ru.
Publicaţia sugerează că Rusia a acceptat să-l susţină şi politic şi financiar pe Voronin pentru că i s-ar fi promis concesii serioase în problema transnistreană. "Până acum, Rusia a acceptat un asemenea politician la conducerea Republicii Moldova. Moscova chiar este dispusă să nu observe prezenţa lui Roşca în Guvern (Rusia a anunţat acordarea creditului de 500 milioane de dolari după ce Voronin l-a numit vicepremier pe "luptătorul cu pericolul rusesc"). O asemenea atitudine binevoitoare ar putea fi explicată prin faptul că, în schimbul ajutorului financiar, Chişinăul a promis Rusiei ceva foarte atractiv. Nu este exclus ca autorităţile moldovene să fi fost de acord să cedeze în relaţiile cu Transnistria", adaugă Lenta.ru.
Mai multe articole despre:
Vladimir Voronin