MENIU

Decizia Guvernului privind returnarea unor sume necheltuite la nivel local nemulţumeşte primarii

FOTO: gandul.info

Decizia luată de Executiv prin care primăriile sunt obligate să returneze sumele defalcate din TVA alocate în 2008 şi rămase necheltuite până la sfârşitul anului trecut îi nemulţumeşte pe unii edili, care deja stabiliseră cum să utilizeze aceşti bani.

Ordonanţa de Urgenţă numărul 223, din 30 decembrie 2008, prevede ca reţinerea sumelor din conturile primăriilor să se facă începând cu data de 8 ianuarie. Până atunci, nicio autoritate locală nu mai poate avea acces la bani. Ordonanţa face parte din pachetul de măsuri de reducere a unor cheltuieli bugetare, impuse de criza economică.

Primarul localităţii buzoiene Mihăileşti a declarat că a aflat, luni, din Monitorul Oficial, că trebuie să dea înapoi tot ce a rămas necheltuit din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată. Astfel, din cei 400.000 de lei primiţi în septembrie 2008 de la Guvern, pentru acoperirea unor cheltuieli curente şi de capital, primarul din Mihăileşti a utilizat aproape jumătate din sumă pentru demararea unor proiecte de infrastructură. I-au rămas aproape 250.000 de lei pe care i-a vărsat, la finele anului, în fondul de rulment al primăriei. Din aceşti bani programase să asfalteze în 2009 câteva uliţe şi să construiască în jurul unui lac căsuţe de vară.

"Din jumătate din banii de la Guvern am făcut proiecte de fezabilitate pentru asfaltarea a cinci kilometri de uliţă, pentru introducerea de apă, canalizare şi staţie de epurare prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală şi am început construirea a zece căsuţe de agrement pe marginea bălţii de pescuit. Mi-au rămas 2 miliarde şi jumătate de lei vechi în fondul de rulment şi din aceşti bani trebuia să continui aceste proiecte. Acum o să rămân cu ele neterminate", a declarat Stan Stan, primarul din Mihăileşti. El a adăugat că se gândeşte să demisioneze dacă nu este ajutat să îşi ducă proiectele la capăt.

Mai mult, a spus primarul, Consiliul Local se împrumuta din fondul de rulment pentru a acoperi plata salariilor angajaţilor în primele luni ale anului, când situaţia financiară a judeţului se află încă pe masa de lucru a Consiliului Judeţean. "Nu cred că o să ne luăm salariile pe ianuarie şi chiar februarie, pentru că în lunile astea colectarea taxelor locale este greoaie, fiind o localitate săracă şi mică, iar de la Consiliul Judeţean o să primim mai târziu banii, pentru că bugetul o să fie stabilit mai târziu. Dacă aveam bani în fondul de rulment, dădeam o hotărâre de consiliu local şi împrumutam bani de salarii", a spus primarul din Mihăileşti.

La Glodeanu Sărat, o comună apropiată de Mihăileşti, primarul a cheltuit cea mai mare parte din sumă până la sfârşitul anului trecut, iar cu cei 60.000 de lei care i-au rămas intenţiona să cumpere un utilaj. "Eu am reuşit să cheltuiesc aproape toţi banii daţi de Guvern din TVA. Mai aveam vreo 600 de milioane de lei vechi, la care mai puneam noi din fondul de rulment şi vroiam să cumpărăm un buldoexcavator. Acum, rămâne de văzut dacă voi mai avea acei bani", a declarat Neculai Stoica, primarul din Glodeanu Sărat.
Mai multe articole despre:
buget guvern primării 2009