MENIU

De Ziua Naţională, China comunistă şi-a etalat realizările - GALERIE FOTO

Foto: businessweek.com
Foto: independent.co.uk Mao citind scrisoarea prin care proclama Republica Populară Chineză
Foto: independent.co.uk Mao Zedong, alături de Hou Bo şi Xu Xiaobing
Foto: independent.co.uk Deng Xiaoping
Foto: independent.co.uk

China, cea de-a treia putere economică mondială, şi-a etalat reuşitele şi forţa joi, cu prilejul celebrării a 60 de ani de regim comunist, eveniment marcat printr-o paradă militară şi o defilare organizată în cel mai pur stil socialist în centrul Beijingului, relatează AFP.

Cel puţin 200.000 de persoane au luat parte la ceremonia impecabil desfăşurată în această dimineaţă pe parcursul a două ore şi jumătate, ce va fi urmată spre seară de un spectacol pirotehnic. Mii de militari au parcurs în formaţie Bulevardul Chang'an pentru a ajunge în Piaţa Tiananmen, în timp ce avioanele survolau cerul senin.

Cea mai mare armată din lume şi-a etalat noile arme, printre care rachete, avioane şi drone, potrivit experţilor. "Parada militară reprezintă cea mai bună ocazie pentru o ţară care vrea să arate că ştie ce are de făcut, fără să aibă o înfăţişare provocatoare", a apreciat un diplomat occidental.

Într-un discurs rostit din acelaşi loc în care Mao Zedong proclama înfiinţarea Republicii populare chineze în urmă cu 60 de ani, liderul chinez Hu Jintao a salutat renaşterea Chinei. "China socialistă, aflată în faţa modernizării, a lumii şi viitorului, rezistă cu fermitate Estului", a afirmat preşedintele republicii şi secretarul general al Partidului Comunist.

"Dezvoltarea şi progresul noii Chine după 60 de ani au dovedit din plin că doar socialismul poate salva China şi doar reformele şi deschiderea pot asigura dezvoltarea Chinei, a socialismului şi marxismului", a declarat Hu, îmbrăcat, asemenea lui Mao, într-un costum albastru închis.

Regimul de la Beijing organizează la fiecare zece ani festivităţi de amploare pentru Ziua Naţională, dar anul acesta au fost cele mai fastuoase din istorie. Pe fondul crizei economice şi al recentelor revolte din Xinjiang, din nord-vestul ţării, sau al celor din Tibet de anul trecut, China a dorit în mod special să-şi arate unitatea şi forţa.

Piaţa Tiananmen şi locurile din apropiere au fost împodobite în special în roşu şi galben, culorile drapelului naţional. Defilarea, la care au participat cel puţin 100.000 de persoane, a slăvit reînnoirea Chinei, cu numeroase tablouri şi care alegorice, reprezentând agricultura, ştiinţa, mediul înconjurător şi chiar noile energii.

Participanţii care au condus defilarea purtau portrete uriaşe ale diferiţilor lideri, de la Mao Zedong până la Hu Jintao. Sloganuri proclamau "Trăiască cugetările lui Mao Zedong" sau "Să susţinem teoria lui Deng Xiaoping", în timp ce în piaţă, pe panouri susţinute de 80.000 de şcolari se putea citi, printre altele, "Socialismul este bun".

Vedete din sport, printre care foştii campioni olimpici Liu Xiang şi Li Ning, au participat, de asemenea, la ceremoniile de la Beijing. În pofida atmosferei de sărbătoare, festivităţile s-au desfăşurat într-un climat de securitate, cu o desfăşurare a forţelor de ordine mult mai amplă decât la Jocurile Olimpice de anul trecut.

Centrul Beijingului, oraş cu 17 milioane de locuitori, a fost închis de miercuri seara şi doar diplomaţii, ataşaţii militari şi presa au avut acces în Piaţa Tiananmen. În plus, autorităţile au recomandat populaţiei să privească festivităţile de la televizor.

Ceremonia, pregătită de mai bine de două luni, a fost marcată de o serie de interdicţii impuse jurnaliştilor străini. Clubul corespondenţilor străini din China (FCCC), considerat "ilegal" de autorităţi, a anunţat joi că a primit numeroase sesizări privind acordarea de legitimaţii şi lipsa de transparenţă a responsabililor de la Beijing.

VEZI FOTOGRAFII REALIZATE DE FOTOGRAFA OFICIALĂ A LUI MAO ZEDONG