MENIU

De mai bine de 20 de ani, Oscarurile sunt fabricate de firma unui român

Foto: Realitatea TV

Cele mai dorite premii din industria filmului au în ele muncă românească. Înainte să ajungă la regizori, scenografi sau actori celebri, statuetele trec prin mâna angajaţilor unui atelier din Chicago, atelier al unei familii de emigranţi români.

Cele mai cunoscute trofee din lume sunt făcute de mai bine de 20 de ani în atelierele firmei unei familii de români din Chicago. Firma a fost înfiinţată în 1940 de către fiul unui imigrant român şi a fost angajată să producă trofeele aurite în 1983.

Owen Siegel, fondatorul companiei RS Owense a fost la început vânzător de seminţe pentru porumbei în prăvălia tatălui său, care imigrase din România. Când a mai caştigat ceva bani, şi-a făcut firmă şi, prin 1950, a ajuns la creaţia de trofee. În 1983 a fost angajat să fabrice Oscarurile.

Stauetele nu au purtat acest nume de la început. O angajată a studiourilor Academiei Americane de Film a fost cea care care a botezat statueta cu numele unchiului ei, Oscar. Reprezentanţii Academiei au adoptat noua denumire în mod oficial abia în 1939. De-a lungul vremii, Academia Americană de Film a acordat 2.658 de statuete.

Anual sunt fabricaţi 50-60 de omuleţi poleiţi cu aur. O statuetă cântăreşte aproape 2 kilograme şi măsoară 38 de cm înălţime. Statueta reprezinta un cavaler care ţine în mâini o sabie. El stă pe o rolă de pelicula cu 5 raze, fiecare reprezentând câte un departament din Academia de Film: actori, scenarişti, regizori, producători şi tehnicieni. Prima statueta Oscar i-a revenit actorului elveţian Emil Jannings, pentru filmele “The Last Command" şi "The Way if All Flesh”.

Mai multe articole despre:
Oscar statuetă Academia Americană de Film român