MENIU

De la 1 ianuarie 2009, benzinăriile au început comercializarea numai a carburanţilor Euro 5

Foto: Realitatea TV

De la 1 ianuarie 2009, toate benzinăriile au început să comercializeze numai carburanţi Euro 5 şi au renunţat la carburanţii Euro 4, companiile petroliere aliniindu-se astfel normelor directivei Parlamentului European 98/70/EC.

Marile companii petroliere prezente pe piaţa românească de benzinării precizează că se vor alinia acestei directive europene şi că vor retrage de la vânzare carburanţii Euro 4, (România a introdus carburanţii Euro 4 din 2007, în timp ce celelalte ţări ale UE îi comercializau din 2005).

De asemenea, de la 1 ianuarie 2014, toate ţările membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, au început să comercializeze numai carburanţi Euro 6.

În ceea ce priveşte Grupul Rompetrol, acesta îşi va asigura din producţia proprie necesarul de carburanţi Euro 5 (benzină şi motorină), de la rafinăria Petromidia. Potrivit reprezentanţilor Rompetrol, aceste investiţii, pentru trecerea la Euro 5, se vor simţi şi în preţurile de la pompă. "Trebuie să ţinem cont că rafinăriile din Uniunea Europeană au avut la dispoziţie o perioadă de patru ani pentru implementarea tehnologiilor necesare producţiei de carburanţi Euro 5, faţă de doar doi ani pentru rafinariile din România. În acest context, credem că eforturile investiţionale făcute de rafinăriile din România pentru a trece în patru ani de la standardul Euro 3 (obligatoriu din 2005) la standardul Euro 5 (obligatoriu din 2009) se vor resimţi şi în preţurile finale", spun reprezentanţii Rompetrol.

Reprezentanţii MOL România spun că necesarul de carburant Euro 5 îl vor achiziţiona atât din import, cât şi de pe piaţa din România. În cazul carburanţilor achizitionaţi de pe piaţa din România, investiţiile necesare trecerii la Euro 5 sunt asumate de către producătorii locali. "În ceea ce priveşte carburanţii importaţi de MOL România, aceştia sunt doar Euro 5 (10 ppm), încă din 2007 şi nu a fost necesară o investiţie suplimentară. Rafinăriile MOL au fost modernizate în perioada 2005-2006 şi standardul minim implementat este Euro 5. În cazul carburanţilor furnizaţi de producătorii interni, aceştia declară că sunt pregătiţi să introducă de astăzi noul standard, atât în depozite, cât şi la staţiile de distribuţie, aşa cum prevede legislaţia", mai spun reprezentanţii MOL România.

OMV România va achiziţiona carburantul Euro 5 de la Petrom şi de la rafinăria Schwechat din Austria. În ceea ce priveşte influenţa acestei investiţii asupra preţului final al carburanţilor, reprezentanţii OMV România spun că preţurile vor fi influenţate de costurile producătorului. "Pentru a optimiza sursele, OMV Supply & Logistic va achiziţiona majoritatea produselor de la Petrom. Va exista totuşi şi o parte din import, însă nu putem estima un procent la ora aceasta", au declarat reprezentanţii companiei.

La rândul lor, reprezentanţii Petrom spun că, începând de joi, compania a început a comercializa numai carburant Euro 5, din producţie proprie Petrom. Cele două rafinării ale companiei sunt Petrobrazi şi Arpechim.

Compania LukOil România se va alinia şi ea normelor europene. "LukOil România se va alinia normelor europene, ca ceilalţi jucători de pe piaţă. Necesarul de carburant Euro 5 îl vom importa de la Burgas. Însă din februarie, când rafinăria noastră Petrotel va reîncepe activitatea, vom lua Euro 5 din producţie proprie", a declarat pentru NewsIn directorul general al LukOil România, Constantin Tampiza.

Şi Agip România se va conforma totodată normei europene şi nu va mai comercializa carburanţi Euro 4, ci numai Euro 5. Compania se va aproviziona cu necesarul de Euro 5 de la rafinăriile din România, potrivit datelor Agip România.

Mai multe articole despre:
carburanţi benzinării Euro 5