De ce avem nevoie de europarlamentari? Episodul 6 - Republica Moldova
Europa are nevoie de europarlamentari, dar un procent însemnat din cetăţenii săi nu vrea să participe la vot şi România nu face excepţie. REALITATEA.NET vă va prezenta până la alegeri efectul decisiv pe care îl au europarlamentarii asupra vieţii de zi cu zi a românilor. Acest episod dezvăluie una dintre cele mai importante atribuţii ale unui europarlamentar şi anume puterea de a influenţa politica externă a României şi a Uniunii Europene.
Alegerile parlamentare din Republica Moldova din aprilie 2009 au generat violente de stradă şi o serie de acuze ale preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin, cu privire la presupuse implicaţii ale statului român.
În urma presiunilor comunităţii internaţionale şi a europarlamentarilor români din Parlamentul European, în data de 7 mai, PE a adoptat o rezoluţie cu privire la situaţia din Republica Moldova, regretând introducerea vizelor pentru români şi solicitând anularea acestei măsuri.
Rezoluţia condamnă cu fermitate campania amplă de hărţuiri, gravele încălcări ale drepturilor omului şi toate celelalte acţiuni ilegale ale guvernului moldovean în perioada de după alegerile parlamentare.
Deşi condamnă toate actele de violenţă şi vandalism, Parlamentul European consideră inacceptabilă prezentarea tuturor protestelor ca fiind acte criminale şi un "complot anticonstituţional".
Rezoluţia a fost cosemnată de Adrian Severin, Marianne Mikko (preşedinta Delegaţiei pentru relaţiile cu Republica Moldova) şi vicepreşedinţii PSE Jan Marinus Wiersma şi Hannes Swoboda.
Rolul europarlamentarilor români în determinarea politicii externe a României este mult subestimat, mai ales că un cetăţean român este şi cetăţean european, iar deciziile care privesc politica externă va determina de cele mai multe inclusiv poziţia UE. Viitorii europarlamentari ar trebui să fie cabapili să aibă o viziune de ansamblu a Uniunii Europene. nu numai a României.