De astăzi, convorbirile telefonice vor fi înregistrate şi stocate de companii. Cum comentaţi?
De azi, toate convorbirile telefonice vor fi înregistrate de către companiile de telefonie la care suntem abonaţi. Datele personale ale apelantului şi ale destinatarului vor fi stocate pentru o perioadă de şase luni. Toate acestea în numele unei legi votate anul trecut.
Potrivit legii 298/2008, datele personale ale celor care folosesc serviciile de telefonie mobilă şi fixă vor fi înregistrate pentru un scop precis, spun autorităţile: cercetarea, descoperirea şi identificarea posibilelor infracţiuni grave.
Astfel, o discuţie la telefon cu iubitul sau soţia, cu bunica sau colegul de serviciu este monitorizată.
Mai mult, conform aceleiaşi legi şi comunicarea prin internet va fi supervizată. Astfel, operatorii de servicii electronice vor fi obligaţi să stocheze timp de jumătate de an informaţii referitoare la data, locul şi ora la care ne conectăm şi deconectăm de la internet, destinatarul emailurilor cu numele şi adresa fizică.
Legea 298/2008 referitoare la reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii a fost publicată deja în Monitorul Oficial în luna noiembrie a anului trecut şi intră în vigoare începând de astăzi. Dar ce facem cu dreptul la intimitate, stipulat în Constituţie, dar şi în Convenţia Europeană a Drepturilor Omului?
Legea 298/2008
Art. 1. - (1) Prezenta lege stabileşte obligaţia furnizorilor de
servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice de a reţine
anumite date generate sau prelucrate în cadrul activităţii lor de
furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice, pentru punerea
acestora la dispoziţia autorităţilor competente în scopul utilizării în
cadrul activităţilor de cercetare, de descoperire şi de urmărire a
infracţiunilor grave.
Art. 4. - Datele necesare pentru urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări cuprind:
a) în cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă: numărul de telefon
apelant, precum şi numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului
înregistrat;
b) în cazul serviciilor de acces la internet, poşta electronică şi telefonie prin internet: identificatorul/identificatorii alocat/alocaţi utilizatorilor; identificatorul de utilizator şi numărul de telefon alocate pentru efectuarea oricărei comunicări prin reţeaua publică de telefonie; numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului înregistrat, căruia i s-a alocat o adresă Internet Protocol (IP), un identificator de utilizator sau un număr de telefon, la momentul comunicării.