MENIU

Dascălii vor pierde, în medie, la salariu circa 300 de lei pe lună, potrivit proiectului de rectificare bugetară

Foto: timescorrespondents.typepad.com

Au fost la un pas să aibă salarii mai mari cu 50%, iar acum sunt în pericol să nu-şi mai primească nici lefurile actuale. Potrivit proiectului de rectificare bugetară, cheltuielile instituţiilor de învăţământ ar trebui să se micşoreze cu 8%.

Cei mai mulţi bani îi va pierde Capitala. Dacă fondul din care se plătesc salariile profesorilor va fi redus cu 8%, înseamnă că la dascălii din Bucureşti va ajunge o sumă cu 57 de milioane de lei mai mică.

Locul secund este ocupat de Iaşi, acolo unde primăriile ar putea plăti profesorilor mai puţin cu 33 de milioane de lei până la sfârşitul anului. Pe harta reducerilor urmează Prahova, Bacău şi Suceava, unde cheltuielile pentru salariile dascălilor ar putea scădea cu aproximativ 28 de milioane de lei. Sumele tăiate de Guvern sunt raportate la numărul de cadre didactice din fiecare judeţ.

Asta înseamnă că fiecare dascăl pierde, în medie, la salariu cam 300 de lei pe lună. În prezent, peste 240.000 de persoane activează în învăţământul preuniversitar. Cele mai multe cadre lucrează în Capitală, aproape 18.000 şi la Iaşi, unde sunt peste 10.000 de posturi.

Mai multe articole despre:
buget profesori salariu învăţământ dascăl