MENIU

Daniel Dăianu: "Fonduri structurale şi de coeziune: este nevoie de o nouă misiune!"

Foto: Business Standard

Scăderea economică îşi face simţite efectele negative peste tot în lume. Multor economii emergente li s-au redus drastic perspectivele de creştere economică. Parafrazându-l pe Paul Krugams, intrăm într-o epocă a aşteptărilor scăzute.

Europa Centrală şi de Est a fost una dintre regiunile lovite cel mai dur. Cu excepţia Poloniei, economiile din regiune au căzut rapid, iar deficitele bugetare au crescut. Şocul comercial şi cel financiar s-au adăugat la dificultăţile interne (şi la politicile greşite din trecut), ducând la prăbuşirea veniturilor bugetare în noile state membre UE.

În cazul celor mai multe economii din afara zonei euro, cursul valutar a redevenit o problemă pentru cei care fac politicile. Această stare de fapt a readus Fondul Monetar Internaţional şi alte instituţii financiare internaţionale în peisaj - programele de stabilizare, care se bazează pe suportul lor financiar, au devenit aproape o necesitate în multe ţări, pentru a evita cele mai grave scenarii (cum ar fi incapacitatea de plată a statelor).

Citeşte mai mult pe Business Standard.