MENIU

Danemarca adoptă legea pentru autonomia extinsă a Groenlandei, zonă cu bogate resurse naturale

Foto: gandul.info

Parlamentul danez a adoptat legea privitoare la autonomia extinsă a Groenlandei, teritoriu al Danemarcei, unde se află baza radarului american, relatează AFP.

Toate partidele, cu excepţia Partidului Poporului Danez, de extremă-dreaptă, au aprobat textele, în urma "da"-ului pentru o mai amplă autonomie a Groenlandei spus la referendumul din noiembrie.

Mai mult de 75% dintre persoanele din Groenlanda au votat pentru autonomia extinsă a acestei insule strategice din Arctica, sub hegemonie daneză de aproape 300 de ani, faţă de 24% care au spus "nu".

"Această zi pe care o aşteptam a venit. Astăzi este o zi istorică, ce nu va fi uitată niciodată", a declarat premierul guvernului local Hans Enoksen.
"Acum suntem recunsocuţi ca popor. Vom avea dreptul de a ne exploata resursele din subsol şi limba noastră va deveni limba oficială", a subliniat el.

Regimul negociat cu Danemarca, în afară de dreptul la autodeterminare şi recunoaşterea lor în calitate de popor, le va acorda persoanelor din Groenlanda dreptul de a-şi controla propriiile resurse minerale - petrol, gaz, aur, diamante, uraniu, zinc, plumb. Noul statut va intra în vigoare la 21 iunie 2009, Ziua naţională. Groenlanda, care are 57.000 de locuitori, dintre care 50.000 sunt inuiţi, beneficiază de un statut de autonomie internă din 1979.

Mai multe articole despre:
parlament Danemarca resurse