MENIU

Dan Nica: Există riscul ca zeci de mii de firme să intre în faliment

D. Nica: În ianuarie şi februarie trebuie să ne achităm de datoriile rămase de la fostul guvern
Dan Nica: Banii nu vor fi niciodată suficienţi
Foto: NewsIn

Există riscul real ca mii sau zeci de mii de firme să intre în faliment, susţine vicepremierul Dan Nica. De aceea, Executivul face eforturi să plătească datorii de circa 2 miliarde de euro, lăsate de fostul guvern. Dan Nica a făcut această declaraţie la şedinţa PSD de marţi dimineaţă, pe tema bugetului de stat pe 2009.

Vicepreşedinte PSD, Dan Nica, a declarat că şi-ar fi dorit să existe mai mulţi bani pentru investiţii, dar că au rămas sume restante de la fostul guvern. 

"În ianuarie şi februarie trebuie să ne achităm de datoriile rămase de la fostul guvern, pentru că bugetul de austeritate din prezent afectează toate ministerele. Măsurile pe care vrem să le luăm sunt măsuri responsabile şi vin cu soluţii pentru protejarea românilor", a afirmat Dan Nica.

Vicepreşedintele PSD. Dan Nica, a declarat marţi, la finalul şedinţei de partid, că se va încerca finalizarea proiectului bugetului de stat joi, 29 ianuarie. Mai mulţi miniştri social-democraţi s-au declarat nemulţumiţi de banii alocaţi propriilor ministere. Unii miniştrii social-democraţi spun că ministerele PD-L au primit bani mai mulţi, dar Nica a negat acest lucru.

Nica a mai adăugat că se fac destule speculaţii pe tema bugetului de stat şi a neînţelegerilor cu PD-L, dar acestea sunt nefondate.

"Sunt multe speculaţii pe tema neînţelegerilor cu PD-L, dar nu am avut până în prezent dispute cu democrat-liberalii, pe tema împărţirii banilor la ministere. Toate cifrele se vor finaliza diseară, iar joi vrem să avem o formă definitivă a bugetului de stat", a încheiat Nica.

Mircea Geoană a declarat înaintea şedinţei PSD, că nu există două guverne, ci că există doar negocieri asupra bugetului.

"Banii nu vor fi niciodată suficienţi, dar nu trebuie să uităm nici investiţiile, nu trebuie să uităm şi să sacrificăm nici oamenii obişnuiţi. Nu trebuie să judecăm ca şi când ar fi vorba de două guverne", a spus Geoană.

Miniştrii PSD sunt hotărâţi să obţină bani mai mulţi de la buget pentru salarii şi pensii

După ce marţi dimineaţă, ei s-au întâlnit la partid pentru a stabili sumele de care au nevoie, azi-noapte au discutat cu partenerii de coaliţie. Proiectul de buget pe 2009 va fi dezbătut şi în această seară între partenerii de guvernare.

Tot miercuri, au avut loc, la Ministerul de Finanţe, întâlniri cu reprezentanţi fiecărui minister în parte. Bugetul urmează să fie adoptat în şedinţa de guvern de joi. 

"Ce procent din produsul intern brut? Aici probabil că se va ajunge undeva la 7 procente din PIB pentru fondul de pensii. Ţinta aceasta de 45% vorbesc de pensie în raport cu salariul mediu rămâne una sustenabilă şi din punct de vedere politic şi din punct de vedere economic", a declarat Marian Sârbu, ministrul Muncii.

Vicepremierul Dan Nica atrage însă atenţia că actualul executiv trebuie să mai plătească şi datoriile lăsate de Guvernul Tăriceanu.

"Din păcate trebuie să plătim şi 2 miliarde pe care ni le-au lăsat cu graţie cei care au fost înaintea noastră şi care acum sunt cheltuieli exigibile. Riscul de a băga în faliment vreo câteva mii sau zeci de mii de firme româneşti este real", a declarat Dan Nica.

Guvernul va discuta forma finală a proiectului de buget astăzi, în şedinţă de guvern.